Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Прокуратурата погна „Имотната мафия”

09 Март 2013 / 16:03:57  GRReporter
1270 прочитания

Скандалът за „Имотната мафия” и по-точно за защитените горски площи от 400 декара в Имитос доведе до повдигане на криминални обвинения. Това показва в разследването си журналистът Петрос Кусулос от електронното издание zougla.gr. Разследването на прокуратурата в Атина доведе до 10 главни действащи лица в опита за присвояване на горски площи в Коропи и те са призовани да дадат показания пред следовател. Това са бивши близки сътрудници на бизнесмена Викторас Рестис, който ги обвинява, че са използвали фалшиви договори и са представили горските площи като използваеми. Обвиненията засягат измама в съучастие, морална отговорност в съучастие, фалшифициране с престъпна цел за над 120 000 евро. Между обвинените са адвокатът Георгиос Зафиропулос, Константинос Куцубелис (бивш икономически директор на холдинга), Димитриос Пападопулос (бивш съветник в холдинга), инженерът Хараламбос Стайкос, който се представял като племенник на бившия министър Георгиос Суфлиас, брокерката Михалия Мистегниоти, съпругът й Георгиос Мистегниотис (нотариус), както и други лица.

Следователят по делото Христопулос разследва и така наречената „Имотна мафия”, в която са участвали и инженери, нотариуси, свещеници, адвокати. Смята се за много вероятно  данните по делото  да бъдат изпратени на по-горната инстанция, когато се запълни една много важна празнина от пъзела – а именно кой или кои са участвали в присвояването на държавните земи.

 Разследването започна след обвинението, повдигнато на 1 юни 2011 от Рестис за съществуването на престъпна групировка, действаща вътре в холдинга, която е нанесла щети за 47 милиона евро и е замесила компанията в съдебни процедури. Отбелязва се, че през юни 2008 ипотекарната служба на Коропи е отказала  приписването на имотна фирма „Махитис”. Обаче на 11 декември 2008 първоинстанционният съд дава „зелена светлина” на сделката. А на 20 май 2012 въпросните декари горска площ са върнати на държавата след като представителят на „Махитис” подписва с нотариална заверка отказа на фирмата от земята.

Това е вторият случай  за кратък срок, който се свързва с „Имотната мафия”. В сряда се очакваше тричленният Апелативен съд в Атина да издаде присъда за сочения като „мозък” на организацията инженер, който е обвинен, че е изпратил заплашително писмо и куршум на основния свидетел по случая Димитрис Параскевопулос. Делото беше отложено, а обвиняемият не се яви.

Що се отнася до горските площи в Имитос, разследването на прокуратурата  доведе до интересни изводи за начина на действие на обвиняемите. Началото на случая е около 2005, когато според обвинението Папазафиропулос, Куцубелис и Пападопулос с брокерката Мистегниоти и инженера Стайкос са представили закупуването на 400 декара като златна възможност и заявяват на инвеститора, че областта е в процес на включване в сградостроителния план. Като примамка е използвана частната клиника „Ерасинио”, която е построена на съседния терен. Отбелязва се, че за закупуването на терена брокер е била същата жена. Успоредно с това заговорниците твърдят, че покупката е изключително печеливша и няма никакъв юридически проблем.

 Договорите са съставени от нотариус, съпруг на брокерката, който обаче не е изискал представянето на съответните декларации и удостоверения според горския кодекс. Проверката е направена от адвоката, топографските диаграми – от инженера, а свръх оценката – от икономическия директор.

Закупуването на горските терени е осъществено от юли 2005 до март 2008, а дейността на обвиняемите започва постепенно да се разкрива след вътрешно разследване на холдинга. Обвинението твърди, че петимата са представили и две фалшиви удостоверения за прехвърляне на горските терени от ипотекарната служба на Коропи, която е отказала да ги прехвърли. По този начин се опитали да докажат, че сделката е редовна.

Случаят Вари

Под микроскопа на прокурорското разследване попада и още един случай на любопитно прехвърляне на държавни земи. Касае се за 1600 декара във Вари, които чрез фалшиви документи са представени като редовни, макар че са включени в НАТУРА. Сделката е организирана от същите лица, които са успели да „усвоят” 39,8 милиона евро.

 

Категории: имотна мафия горски терени присвояване измама
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus