Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Прокурор поиска депутатския имунитет на Дора Бакояни

12 Април 2012 / 14:04:26  GRReporter
1018 прочитания

Заместник-прокурорът от Върховния съд Атанасиос Кациродис поиска свалянето на депутатския имунитет на бившия министър на външните работи в правителството на Нова демокрация и настоящ лидер на Демократичния алианс Дора Бакояни. Бакояни, която е дъщеря на почетния председател на Нова демокрация Константинос Мицотакис е обвинена, че не е обявила в имуществената си декларация сумата 1 милион долара. Съпругът й бизнесменът Исидорос Кувелис  се сдобил със сумата като продал в САЩ акции, които притежавал, а след това с тези пари се опитал да закупи плавателен съд в Лондон.
    Скандалът избухна преди няколко седмици, когато друг заместник-прокурор от Върховния съд Панайотис Николудис, който се занимава с прането на мръсни пари оповести, че е попаднал по следите на депутат, изнесал 1 милиона евро в швейцарска банка. Новината витаеше дни наред в медийното пространство и предизвика вълна от спекулации чие е името. В последствие се оказа, че не става дума за депутат, а за съпруг на депутат и че сумата не е 1 милион евро, а 1 милион долара.

     Още тогава Дора Бакояни определи като тенденциозен и манипулативен начинът, по който гръцкото правосъдие дава светлина на случая. Днес тя просто допълни: “ Нямам намерение да се възползвам от депутатския си имунитет. Не мога да разбера защо обаче журналистите ме информират за искането на Върховния съд, а не ме информира парламентът”. Според нея шумът около бизнес дейностите на съпруга й се дължи на “битката, която Демократическия алианс води срещу незаконното финансиране на партиите”. 

 

Категории: Дора Бакояни депутатски имунитет Исидорос Кувелис пране на мръсни пари имуществена декларация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus