Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Прокурорът: Цохадзопулос е получил подкупи многократно

11 Септември 2013 / 15:09:19  GRReporter
745 прочитания

Процесът срещу бившия министър на отбраната Акис Цохадзопулос навлиза във финалната си отсечка. След пледоариите на подсъдимите, днес започнаха тези на прокурорите.

„Получаването на подкупи от страна на бившия министър от оръжейните доставки бе доказано напълно. Той е знаел и приел факта, че големите компании-доставчици на оръжейни системи ще пренесат изплащането на тези подкупи на плещите на гръцкия народ”, каза в началото на пледоарията си прокурорът Георгия Адилини.

Тя заяви, че „никой не е в състояние да опровергае” показанията на подсъдимия по същото дело братовчед на Акис Цохадзопулос, Никос Зиграс. В пледоарията си той посочи като преносител на куфарите с мръсните пари бившия министър на вътрешните работи на Кипър Динос Михаилидис, който на свой ред ги предавал директно на Цохадзопулос.

Според обвинителката, само от сделката за закупуването на руските ракетни системи TOR M1 на обща стойност 850 милиона евро, Цохадзопулос е взел под формата на подкуп 10 на сто от сумата, тоест около 81 милиона. В обосновката на тези изчисления прокурорката заяви, че от дадените в аванс за компенсациите 40 на сто от парите, 10 на сто или 25 милиона евро са били прехвърлени в банкова сметка на бившия министър.

„Акис Цохадзопулос многократно е получавал подкупи, които впоследствие са се превърнали в имоти за членовете на неговото семейство”, посочи Георгия Адилини . Тя допълни, че както съдебната документация от германския съд, така и докладът на Службата за борба с финансовите престъпления доказват, че подкупите са били взети в ущърб на интересите на гръцката държава. по думите й, незаконните плащания били включени в договорите чрез фиктивното издуване на компенсациите.

Във връзка с три от имотите, които по документи са били закупени от офшорни фирми, прокурорката заяви, че крайният получател е също подсъдимата Арети Цохадзопулу – дъщеря на бившия министър.

„Налична е пряка вина, вследствие на роднинската връзка с Акис Цохадзопулос и на използваните посредници. Купуването на тези имоти не съответства на доходите на Арети Цохадзопулу”, заяви прокурорката. 

Категории: Криминална хроника процес Акис Цохадзопулос подкупи прокурор
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus