Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Проливният дъжд разми стачното шествие в Атина

06 Ноември 2013 / 19:11:41  Анастасия Балездрова
899 прочитания

Под проливен дъжд и с ниско участие протекоха двете протестни шествия в рамките на 24-часовата стачка, която обявиха основните синдикални организации АДЕДИ и ГСЕЕ в Гърция.

Въпреки лошото време членовете на комунистическия синдикат ПАМЕ се отзоваха на призива за протест срещу политиката на правителството. Според различни преценки участниците в шествието на комунистите бяха между 5 и 10 000 души. Те потеглиха от площад Омония, преминаха по улица Стадиу, за да стигнат до площад Синтагма, където се разпръснаха.

Минути по-късно над гръцката столица започна проливен дъжд, който принуди ръководствата на синдикатите на служителите в държавния АДЕДИ и частния сектор ГСЕЕ да анулират организираното от тях шествие.

За около час улиците около парламента бяха празни. Репортери, оператори и фотографи се бяха скрили под балконите на сградите, а някои от полицаите, които охраняваха парламента използваха щитовете си за да се предпазят от силния дъжд.

Той все пак не успя да спре около 3 000 протестиращи, които проведоха шествието си под чадъри и дъждобрани. Те викаха лозунги срещу бюджетните съкращения, правителството и Тройката. Протестиращите минаха пред парламента, след което част от тях останаха пред него за около час и след това си отидоха. Стачката премина без никакви инциденти и сблъсъци, а в 14:00 движението в центъра на Атина бе напълно възстановено.

В същото време и въпреки призивите на протестиращите да си отидат, членовете на надзорната Тройка продължават срещите си с гръцките министри. Източници от правителството отчитат като позитивни първите срещи между представителите на кредиторите и членовете на кабинета, но допълват, че преговорите имат доста бъдеще пред себе си.

Във връзка с дупката в бюджета за 2014, за която от Тройката предвиждат, че ще е около 2,5 милиарда гръцкото правителство представи данните за приходите в периода януари – септември 2013, които надминаха очакванията. Надеждата на правителството е, че може да бъде постигнат консенсус и мерките, които Тройката ще поиска за следващата година да бъдат за 1 милиард евро.

По другия основен фактор за отпускането на следващия транш от заема – гръцката оръжейна индустрия, правителството твърди, че тя може да бъде спасена чрез продукция по поръчки от чужбина. В изявления за медиите финансовият министър Янис Стурнарас заяви, че трите оръжейни предприятия ще трябва да се стремят към продукция за износ и с това посочи основния аргумент на гръцкото правителство. Паралелно с това той призна, че преди няколко дни Европейската комисия е отхвърлила това предложение, но това по думите му е част от преговорите по темата.

Според naftemporiki.gr гръцкото правителство се готви да внесе за гласуване законодателен акт, по силата на който Гръцката оръжейна индустрия ще може да придобият нов данъчен номер, след като старият  й беше отнет. Целта е поне на първо време държавата да може да внесе дължими суми, от които да бъдат изплатени забавени от месеци заплати на служителите. Според източниците на медията данъчният номер ще е валиден за един месец. Те определят процедурата като формална и твърдят, че няма нищо общо с крайното решение за съдбата на предприятието.

По другата голяма тема – покриването на нуждите от финансиране на осигурителните каси, източници от министерството на заетостта и социалното осигуряване заявиха, че мнението на Тройката се различава от предложенията на министъра Янис Вруцис. Единствената информация от срещата е, че се очакват допълнителни консултации с техническите екипи на представителите на кредиторите с цел оптималното събиране на осигуровките от страна на фондовете.

Категории: ПолитикаОбщество стачка протестно шествие Тройка преговори оръжейна индустрия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus