Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Протестите ще се увеличат с приближаването на новите мерки

10 Октомври 2012 / 17:10:54  Анастасия Балездрова
1725 прочитания

Вчера Атина бе разделена на две. Докато на площад Синтагма се разразяваха сблъсъци между протестиращите и полицията, на няколко десетки метра отвъд желязната стена на булевард Василисис Софияс цареше неестествено спокойствие. По тротоарите имаше само полицаи и и само от време на време се появяваше по някой от служителите в търговски обекти и фирми или случайно озовали се там туристи.
GRReporter разговаря с двама гръцки журналисти, които проследиха събитията в техния епицентър: Единият в премиерската резиденция Максиму и другият - на площад Синтагма сред протестиращите граждани.
Янис Дсунос следи работата на правителството за новинарските емисии и предавания на частната телевизия SKAI. Той проследи посещението и срещите на Ангела Меркел в Атина отблизо.
“Както посочват правителствени представители от гръцка и германска страна и става ясно от публикациите в германския печат атмосферата на посещението беше добра. Малко преди началото на изявленията на двамата лидери пред телевизионните камери се чувстваше някакъв хлад и за момент се усъмнихме дали разговорът не е протекъл добре. След това обаче стана ясно, че това не е така, както и че Меркел и Самарас са обсъдили въпросите, които гръцкото правителство бе обявило, че ще постави на масата на преговорите: Имам предвид споразумението с надзорната Тройка, икономическите мерки, удължаването на срока на гръцката програма и най-важното - отпускането на транша”.
Журналистът разказа, че е разговарял с колегите си от германска страна за протестите, които се провеждаха на малко разстояние от премиерската резиденция. “Те казаха, че в Германия също се провеждат протести. Не бяха наясно какво точно се случваше по време на шествията, но знаеха, че ще има протести в центъра на Атина, че такива има често, както и коя е причината за тях: икономическите мерки и най-вече орязването на заплатите и пенсиите. А посещението на германския канцлер Ангела Меркел беше допълнителна причина за вчерашните протести”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Категории: ПолитикаОбщество Ангела Меркел посещение протести синдикати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus