Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Провопулос: Само смели и мащабни реформи в държавния сектор ще върнат просперитета на гърците

07 Октомври 2009 / 08:10:28  GRReporter
1438 прочитания

"Много е рано да се вдигнат мерките за оздравяването на световната икономика, тъй като възстановяването й е все още в зародиш, а икономическата активност е все още много по-ниска от тази преди кризата", заяви директорът на Банката на Гърция Георгиос Провопулос. Провопулос участва в годишната среща на международния валутен фонд в Истанбул, където направи анализ на световната и на гърцката икономика. Според него е крайно наложително изготвянето на средносрочен макроикономически план за периода след кризата, който да гарантира стабилност на фискалните системи.
    В анализа си за гръцката икономика Георгиос Провопулос съобщи, че вътрешният дълг на страната е надминал 10 процента от Брутния вътрешен продукт, но подчерта, че той самият е оптимист за бъдещето на гръцката икономика поради голямата подкрепа, която е получило новото гръцко правителство. "За възстановяването на конкурентноспособността на гръцката икономика е необходима дългогодишна програма за смели и мащабни реформи в държавния сектор. Само тези реформи ще върнат просперитета на гърците. Необходими са също решителни мерки в пазарите на труда и на стоките", заяви директорът на банката на Гърция.
    "Световната рецесия се почувства по-слабо в Гърция, отколкото в други европейски страни, но това се дължи на фактори, които ако не се вземат предвид, ще задържат темповете на развитие на страната в средносрочен период", подчерта банкерът. Според него по-слабото влияние на световната криза се дължи на относителната затвореност на гръцката икономика и на това, че обществените финанси вече са били в лошо състояние, преди да започне кризата. Един от факторите, който е удържал стабилна гръцката икономика е здравата банкова система, в която няма опасни финансови продукти, а инвестициите й в Югоизточна Европа са в контролируеми граници.
    Георгиос Провопулос подчерта, че наскоро всички гръцки банки са преминали успешно стресовия тест, който е бил проведен под наблюдението и на Международния валутен фонд.

Категории: Банката на Гърция МВФ докладИкономикаПазари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus