Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Първата среща между Самарас и Ердоган ще се състои през януари 2013

10 Октомври 2012 / 19:10:17  GRReporter
945 прочитания

Промени в програмата и поправки в превода белязаха официалното посещение на турския министър на външните работи Ахмет Давутоглу в Атина.
То започна със срещата му с гръцкия премиер Андонис Самарас, която продължи 55 минути. Турският министър му предаде поздравите и пожеланията за успех на гръцкото правителство от неговия колега Реджеп Тагип Ердоган.
Двамата мъже разговаряха по всички теми в гръцко-турските отношения, обсъдиха събитията в Средния Изток и Сирия. Голяма част от разговора им бе посветена на проблема с нелегалната имиграция.
“Големите проблеми, на които сме свидетели в съседните ни страни, ни задължават да разсъждаваме по по-зрял и благоразумен начин. Гърция и Турция действително трябва да допринесем за мира и сигурността в региона”, подчерта председателят на гръцкия парламент Евангелос Меймаракис по време на приветствието си към турския министър.
“Съществуват предпоставки, за да успеем да постигнем по-голямо взаимно разбирателство и сътрудничество между двата парламента”, подчерта шефът на гръцкия парламент и добави, че една от основните е оттеглянето на клаузата casus belli (повод за война) в случай, че Гърция удължи териториалните си води до 12 морски мили, както се предвижда от международното право.
Евангелос Меймаракис подари на Ахмет Давутоглу едно корабче. “Приветствам ви и ви подарявам един сувенир - едно корабче, което плава свободно в нашето Егейско море”.
“Нашето желание е Егейско море, като море на мира и приятелството да бъде открито за всякакъв вид сътрудничество”, бе коментарът на турския гост според пресслужбата на гръцкия парламент. Първоначално изявлението на Ахмет Давутоглу бе преведно по следния начин: “Ние желаем Егейско море, като море на приятелството и сътрудничеството да бъде винаги свободно”. Вината за грешката бе отдадена на преводача, който е присъствал на срещата.
По време на срещата на турския външен министър в гръцкия му колега Димитрис Аврамопулос бе обявено, че следващата среща на Висшия съвет за сътрудничество между двете страни ще се проведе през януари 2013. Освен министрите в него участват и премиерите на двете страни.
Димитрис Аврамопулос заяви, че едни от най-важните теми на това сътрудничество са туризмът, културата и борбата с нелегалната имиграция и “за тях може да бъде направено много”.
Той подчерта, че трябва да бъдат избегнати действия, които могат да затруднят атмосферата на приятелство и крият опасността от инцидент или криза. “Началото на една нова връзка между двете страни може да бъде поставено с решаването на Кипърския проблем”, посочи гръцкият министър. Димитрис Аврамопулос каза още, че напрежението в Сирия трябва да бъде овладяно, понеже съществува опасността кризата да се пренесе и в други страни и повтори, че Гърция подкрепя Турция в тази насока.  
В изявленията си Ахмет Давутоглу оприличи икономическата криза в Гърция със земетресение и заяви, че страната му подкрепя своята съседка в усилията й да се справи с нея.
Той заяви, ще между двете държави има открити въпроси, един от които е статуквото в Егейско море и допълни, че те трябва да бъдат решени с позитивни действия.
Според Ахмет Давутоглу Турция полага усилия за решаването на малцинствените въпроси. Подкрепата на ООН към Турция по отношение на Сирия се дължи и на подкрепата от гръцка страна, посочи той.
Двамата министри не дадоха обща пресконференция, както беше предвидено в програмата на посещението, като се позоваха на притиснатия график.
В същото време министрите на отбраната на двете страни Панос Панайотопулос и Исмет Йълмаз се срещнаха в рамките на работната среща на министрите на страните-членки на НАТО в Брюксел.
Според гръцкия министър те са разговаряли по всички двустранни въпроси. Дискусията е засегнала особено нарушенията на гръцкото въздушно пространство над Егейско море от самолети на турската военна авиация, както и периодичното навлизане на турски военни кораби в гръцки териториални води.

Категории: Политика Ахмет Давутоглу гръцко-турски отношения Димитрис Аврамопулос военни министри НАТО
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus