Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Първи стъпки към намаляване на данъчното облагане

06 Септември 2014 / 15:09:58  GRReporter
667 прочитания

Премиерът Андонис Самарас представи пътна карта на Нова Гърция, с намаляване на данъците върху горивата за отопление и върху недвижимите имоти, както и на извънредния данък солидарност, при откриването на 79-я Международен панаир в Солун. Успоредно с  това Самарас обяви повече данъчни облекчения при положение, че първичният бюджетен излишък не бъде застрашен.

Премиерът обяви намаляването на данъка върху горивата да отопление с 30%- при запазване на субсидиите за отопление, заявявайки, че данъкът не е донесъл очакваните приходи, а е предизивкал голямо финансово натоварване. Освен това Самарас обяви намаляване на единния данък върху недвижимите имоти за  неелектрифицирани наети жилища и заяви, че този данък в рамките на няколко години ще има възръщаемост и ще е основният приход на местното самоуправление. Така местната власт ще се превърне в истински двигател на растежа, без да зависи от централната власт.

Без да дава повече подробности, Самарас каза, че в проектобюджета за 2015 ще бъде включена прогноза за повече вноски за просрочени задължения и „значително намаляване” на специалния  налог за солидарност. Според премиера  свръхоблагането е било неизбежно, но постепенно ще приключи, без да се застрашава излишъкът.

Самарас обяви и намаляване на облагането на приходите на физическите лица от 42% на 32%, както и намаляване на облагането на печалбите на фирмите  до 15%. Всичко това ще се случи при положение, че не се появи отново дефицит.

За дълга премиерът отбеляза, че в рамките на няколко месеца ще се потвърди, че е устойчив. Въпреки факта, че е висок, в абсолютни цифри е започнал да намалява. И когато се увеличи БВП, ще се види още по-ясно намалението на дълга.

Говорейки за униформените, които „обичаме и уважаваме”, Самарас заяви, че решението на административния съд  ще бъде приложено възможно най-скоро.

Премиерът започна речта си с изявлението, че за първи път през третото тримесечние на 2014 икономиката ще има положителен баланс, след 24 последователни тримесечия на спад, подчертавайки и покачването на гръцките облигации и падането на лихвите.

„Гърция не гледа към вчерашния ден, който ни рани, гледа напред, към Нова Гърция, която строим. Тази година преминаваме към стабилен възход с развитие и всекидневно намаляване на безработицата” отбеляза Андонис Самарас.

Атака към СИРИЗА

Отправяйки остра атака срещу СИРИЗА, премиерът обвини партията, че кадрите й подкрепят екстремисти и свидетелстват по дела за убийства. Той каза още, че от години покриват терористите, които палеха Атина и които искат страната да е разградена нива.

„Това обаче няма да мине. Хората не ги слушат, макар че страдат” заяви Самарас.

Партия на демократичната отговорност е онази, която уважава законността, а не онази, която подкрепя терористи, не онази, която разделя насилието на добро и лошо, допълни той.

Предсрочните избори са политическо самоубийство

Самарас определи като политическо самоубийство  вероятността от предсрочни избори, казвайки, че това ще разруши всичко. Той обвини СИРИЗА, че след като не е успяла да свали правителството, сега се опитва да го направи, играейски си с институциите, и обвини опозицията в демагогия и популизъм.

За Амфиполи

Андонис Самарас спомена и разкопките в Амфиполи, казвайки, че никой не може да каже точно какво крие македонската гробниа. „Но е нещо голямо” допълни той. По този повод пемиерът разкритикува действията на Скопие, където строят антични статуи-карикатури и се опитват да си присвоят Македония. „На лъжата кракта са къси” подчерта Самарас.

Категории: Международен панаир в Солун Андонис Самарас данъци СИРИЗА Амфиполи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus