Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Първо отлюспване в управляващата Нова демокрация

04 Август 2012 / 10:08:23  GRReporter
1056 прочитания

    Социалната мрежа Туитър добива все по-голяма значимост в гръцкия обществен живот. Само седмица след като неуместна шега в Туитър стана причина скачачката Вула Папахристу да бъде отзована от летните олимпийски игри в Лондон, социалната мрежа отново влезе във водещите новини. Този път центърът на вниманието е Никос Николопулос, бивш заместник министър на заетостта и депутат от пелопонеската област Ахаия, чийто жлъчни коментари срещу премиера Андонис Самарас станаха повод да бъде изхвърлен от парламентарната група на Нова демокрация.
    В началото на юли Николопулос подаде оставка от поста заместник министър на заетостта с аргумента, че не е съгласен с отменянето на колективните трудови договори и заменянето им с индивидуални. Според кръгове от Нова демокрация обаче причината за оставката е съвсем друга, свързана е с клиентелистките практики вътре в партията и е била поискана от премиера и след това подадена от заместник министъра. Самият Никос Николопулос има голяма власт и авторитет в Ахаия и някои го наричат дори “кръстникът” на областта.
    Очевидно силно раздразнен от реакцията на премиера Самарас, депутатът започна да публикува туитове, които открито и дори агресивно критикуват политиката на правителството. “Очевидна е стратегическата безизходица. Знамето на предоговарянето (на меморандума за финансова стабилност - б.а.) се превърна в сън, който забравихме” е един от туитовете, които преляха чашата на търпението. Вторият е: “Какво да очакваме - да станем колония на тройката или да има възмездие”.
    Тези и други туитове на Николопулос станаха повод той да бъде изгонен от парламентарната група на Нова демокрация, а в следващите дни ще заседава и комисията по етика на партията, която най-вероятно ще го изключи от редовете си. “Туитър е само поводът. Причината е, че открито говоря, че правителството трябва да се обърне към членовете на партията и да обясни защо се оттегли от политиката срещу меморандума и за предоговарянето му”, признава самият той в официално изявление.
    “Самарас прави избирателни отлюспвания”, беше коментарът на партия ЛАОС на Георгиос Карадзаферис, която остана извън парламента. Политическите наблюдатели очакват, че Никос Николопулос ще премине към парламентарната група на Независимите гърци на Панос Каменос, с които вече бил в тесни връзки.

Категории: Нова демокрация отлюспване Никос Николопулос туитър депутат от Ахаия парламент Андонис Самарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus