Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Псувни и заплахи в гръцкия парламент

19 Юли 2013 / 11:07:23  GRReporter
1031 прочитания

С безпрецедентни изрази и заплахи и откровени псувни депутатите от Златна зора превърнаха вчерашното заседание на гръцкия парламент в арена.

Този път златнозорците поставиха на мушката си депутатите от основната опозиционна партия – СИРИЗА. Препреканията се случиха по време на обсъждането на предложението на левите за сформиране на парламентарна комисия, която да разследва събитията около закриването на бившите държавни радио и телевизия ЕРТ. Заслужава да се отбележи фактът, че крайнодесните бяха заявили, че ще подкрепят това предложение на левите.

Всичко започна, когато депутатът от СИРИЗА Атанасиос Петракос заяви, че златнозорци са звъняли от телефоните в парламента с явното намерение да осуетят програмирана проява на левите в Каламата в събота, в рамките на общогръцкия антирасистки фестивал. Думите на Петракос, че златнозорците са отправили заплахи за участниците в проявата на СИРИЗА вбесиха депутата на крайнодесните от региона на Каламата Димитрис Кукуцис.

Той взе думата и заяви, че “СИРИЗА се състои от хора с покрити лица и убийци, които горят Атина всеки път”.

“Тук си нямате работа с някаква умерена десничка. Разберете го, ние не се шегуваме”, каза златнозорецът и допълни, че обажданията са били направени в известния с връзките си сред анархистките среди сайт Indymedia, което доказва връзките на СИРИЗА с тях.

След това Кукуцис продължи с думите: “Къде бяха г-н Петракос и ЕРТ, когато умираха хора, които нямаха средства, за да оцелеят? Г-н Петракос, който някога извика в Месиния (област в югозападната част на Пелопонес с център град Каламата – б.а.) лозунга “ЕАМ ЕЛАС Мелигалас”, който днес виси на сградата на ЕРТ. Тогава му бях отговорил с лозунга “Ще ви зарием в пясъка на Вици и Грамос”.

Фактът, че той използва лозунги на двете воюващи страни по време на катастрофалната за Гърция Гражданска война (1946 – 1949) предизвикаха коментари сред редиците на депутатите от СИРИЗА. “Казахте ли нещо, г-н Диамантопулос?”, попита Кукуцус от трибуната на парламента. “Каквото чу”, отвърна левият депутат, който преди няколко месеца заяви, че е анархист.

“Не чух, затова питам. Ще ми кажете след това навън”, бе отговорът на златнозореца. Жуженето сред депутатите от СИРИЗА продължи, а реакцията на Кукуцис беше: “Тишина, комунисти”.

Тази негова реплика предизвика недоволство от страна на депутата от Гръцката комунистическа партия Атанасиос Пафилис. “Извинявайте, не говорех на вас. Вас ви уважавам. Тези там не са комунисти, те са лъжливи комунисти”, подчерта крайнодесният народен представител.

След края на речта си той слезе и заедно с други свои съпартийци напусна пленарната зала, като преминаха нарочно през банките, където седят депутатите от СИРИЗА. Според левите, златнозорците са отправили към тях заплахи и псувни.

Словесните пререкания продължиха и в коридорите и входа на парламента, където обикновено се намират телезиионните камери и парламентарните репортери. Според репортажите, депутатите от Златна зора са псували колегите си от СИРИЗА с изключително вулгарни и сексистки изрази.

Ожесточените нападки най-вероятно са породени от конфликта между двете партии, който възникна с решението на Златна зора да организира фестивал в Каламата в почит на юбилея от установяването на диктатурата на Йоанис Метаксас на 3 и 4 август.

От СИРИЗА решиха да проведат антирасистки фестивал с цел да осуетят проявата на крайнодесните. В него ще участват много организации от Каламата и Атина и за целта много от хората ще пътуват с автобуси до там.

От своя страна златнозорците са решени да проведат проявата си. Местният депутат Кукуцис дори е заявил за вестник “Фарос” в Каламата: “Всички трябва да знаят, че фестивалът ни ще се проведе, дори и Господ да слезе отгоре”.

Категории: Политика парламент Златна зора СИРИЗА псувни заплахи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus