Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пътна карта за решаването на Кипърския въпрос обяви Бан Ки Мун, недоволство сред гръцкокипърските партии

26 Януари 2012 / 15:01:36  GRReporter
1452 прочитания

За провеждането на международна конференция в края на април или началото на май, която ще постави край на преговорите за окончателното решаване на Кипърския въпрос се обяви генералният секретар на ООН Бан Ки Мун. Той обобщи резултатите от двустранната среща между лидерите на кипърските гърци и турци Димитрис Христофиас и Дервиш Ероглу и заяви, че ще представи своя доклад пред Съвета за сигурност на междунардоната организация в края на февруари. По-рано ще се проведат двустранните разговори в Никозия в присъствието на специалния съветник на генералния секретар на ООН по въпросите за Кипър Александър Даунър.

Следващата „спирка” в пътната карта на Бан Ки Мун е издаването на резолюция от Съвета за сигурност. Според кипърските гърци това развитие ще има ключова роля за хода на преговорите. Смята се, че Никозия разчита на позицията на постоянните членове на Съвета, за да блокират планове, които не са съобразени с поставените от генералния секретар на ООН предпоставки за провеждането на конференция.

Кипърският президент Димитрис Христофиас заяви пред журналисти, че по време на двудневните преговори в Ню Йорк „не бе постигнато никакво развитие”, въпреки че Бан Ки Мун бе отбелязал наличието на „малък напредък”.

Димитрис Христофиас разясни, че „ние сме тези, които ще преценим дали има достатъчен напредък, за да се проведе конференция”. Той допълни: „Ние ще спазим поставената рамка за преговорите. Ответната страна ще реши дали също ще ги спази. Но ако не бъдат спазени предпоставките, които бяха поставени от самия генерален секретар на ООН, т.е. без да се постигне споразумение за вътрешните въпроси, конференция няма да има”.

Според кипърския президент „не съществува никаква връзка между преговорите за решаването на Кипърския въпрос с поемането на ротационното председателство на Европейския съюз от Република Кипър”. Той подчерта, че по време на преговорите „нямаше обмяна на рамките между позициите на двете страни”.

В писменото си съобщение Бан Ки Мун посочи, че „двустранните преговори в Грийн Три бяха напрегнати, но все пак бе постигнат малък напредък”. Според него кипърските гърци и турци са пристигнали в известното нюйоркско имение с предизвикателството да решат три много сериозни въпрос, свързани с избирането на органите на изпълнителната власт, имуществото и гражданството на жителите на острова. Той съобщи, че двете страни са се договорили да приключат с обмяната на данни относно имуществените въпроси през следващите две седмици.

„В края на март ще поискам доклад за напредъка в преговорите от специалния ми съветник Александър Даунър. Ако той е позитивен, в зависимост от резолюциите на Съвета за сигурност и след разговор с двете страни възнамерявам да свикам конференция с участието на много страни в края на април или началото на май. На този стадий не е достатъчно просто да запазим моментума и да продължим интензивно с преговорите. Приканих лидерите да предприемат решителни стъпки, за да постигнем споразумение”.

Кипърските опозиционни партии изразиха разочарованието и притеснението си за резултатите от срещата в Ню Йорк. В писмено съобщение на представителя на Димократикос Синагермос Харис Георгиадис се посочва, че не е бил постигнат никакъв съществен напредък, докато в същото време „проличава съвсем ясно намерението на ООН да упражни силен натиск” за решаването на Кипърския проблем в много кратък срок.

Кипърските партии са особено разярени от позицията на специалния съветник Александър Даунър, когото обвиняват в пристрастност към позицията на кипърските турци, въпреки че постът му го задължава да следва политика на „равно разстояние” спрямо двете общности на острова.

Реакцията на партиите е резултат на изявленията на бившия външен министър на Австралия, че председателството на Европейския съюз през втората половина на 2012 ще се поеме от кипърските гърци, а не от Република Кипър. Официална реакция от страна на кипърското правителство нямаше, но за сметка на това кипърските партии се обявиха за неговото оттегляне от позицията на съветник на Бан Ки Мун за Кипърския въпрос.

Според кипърски медии преди няколко дни Александър Даунър направил пред австралийски медии изявления, в които се изразил особено ласкателно за турския премиер Реджеб Тагип Ердоган и неговата партия. В миналото пък изразил мнението, че в Кипър има две държави и двама президенти, с които предизвикал кипърските гърци.

Категории: Политика Кипърски въпрос двустранни преговори ООН Бан Ки Мун Димитрис Христофиас Дервиш Ероглу Александър Даунър международна конференция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus