Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пътническият флот потъва под натиска на кризата

02 Февруари 2012 / 13:02:44  GRReporter
1207 прочитания

Срив се наблюдава в гръцкия пътнически флот според данните от проучването на компания “Стохасис бизнес консултанти”. Те отбелязват, че за 2011 спадът в оборота на сектора е между 7% и 10%. Отрицателната тендеция започва още през 2009, когато намалението на оборота е 6%, а през 2010 спада с още 6,8%. Състоянието на морския транспорт е в силна зависимост от цените на горивата, които в Гърция растат главоломно в последните три години. Подобно на общото положение на местната икономика, секторът на гражданския флот изпитва сериозна несигурност, а анализаторите оценяват, че той няма да издържи още дълго в неблагоприятната икономическа среда.

В анализа на “Стохасис бизнес консултанти” се отбелязва, че вътрешните курсове заемат 54% от пазара, плаванията в Адриатическо море (Гърция-Италия) - 37%, а фериботните курсове - 9%. Обемът на пазара за 2010 е достигнал 1,38 милиарда евро. Общият оборот се формира от цените на пътническите билетите, товарните тарифи и продажбата на стоки и услуги на превозни средства от и на борда, както и от много малък процент други услуги.

Основните играчи в пътническия транспорт е Гърция са ΑΝΕΚ LINES, MINOAN LINES, ATTICA GROUP, HELLENIC SEAWAYS, NEL LINES. Те държат две трети от услугите предоставяни в гражданския морски транспорт според данните от 2010. Три от петте компании (ΑΝΕΚ LINES, MINOAN LINES, ATTICA GROUP) държат 74% от вътрешните морски превози и 69% от тези в Адриатическо море. За периода 2011/2012 се очаква да участват общо 155 фирми с 210 кораби, които изпълняват редовни маршрути. Пътниците през 2009 и 2010 са намаляли съответно с 6% и 3%.

Анализът отбелязва, че 56% от пътническия транспорт и 70% от транспорта на коли от и за островите са били изпълнени от местни фериботни връзки. Аналогията на пътник с кола във фериботите е по-голяма за вътрешните трансфери, отколкото за тези от Гърция до Италия.

Конкуренцията в сектора е висока и основно се отнася за качеството на услугите предоставяни от различните фирми, сигурността, честотата на извършваните курсове, бързината и промоционалните оферти, които се предлагат. Перспективите за сектора на пътническите кораби в Гърция ще зависи до голяма степен от гръцката икономика и прилагането на структурни промени. Това ще позволи на сектора да помогне на страната за възвръщането на икономическия й растеж.

Но докато дойде моментът за икономически възход има още време. Страната все още е изправена пред реалната опасност да изпадне в неконтролиран фалит, ако не получи втория пакет от европейската помощ, който ще й осигури сравнителна стабилност, докато се приключи с реорганизирането на местната икономика и зануляването на бюджетния дефицит. Тази несигурност засяга сериозно и туризма, който е един от най-важните сектори с огромен принос за икономиката на средиземната страна.

В анализа за състоянието на хотелския бизнес в Гърция, GBR Consulting оценява, че много от хотелите в страната са заплашени от конфискация от банките, поради невъзможност да покрият натрупаните си задължения. В докада се сочи, че кризата е довела до значително намаляване на покритието на задълженията на хотелите, поради спадът на пазара и по-високите лихвени проценти, както и липсата на ликвидност. Анализаторите оценяват, че банките финансират хотелите като "собственост", а не като бизнес. Забавянето или неизплащането на задълженията по взети кредити може да принуди финансовите институции да изземат хотелските сгради, за да избегнат записването на кредитите по тях като “лоши”, което ще ги принуда да направят по-голямо увеличение на капитала. Промените на пазара скоро ще станат известни, зашото Blackrock вече е дал своя доклад на Централната банка на Гърция, включително и оценките за допълнителни отписвания необходими за рекапитализация на банките.

През последната година в Атина затвориха около 10 хотела, които не успяха да издържат на натиска на икономическата криза. Курортните хотели извън столицата отбелязват леко повишение според показателят приход на стая (RevPAR) от 6,9% за последното тримесечие на 2011, а за цялата година то е 10,4%. Тази тендеция не се забелязва в Атина, където спадът по същия показател в 10,9%, въпреки затварянето на някои хотелски единици, което е довело до намаляване на предлагането. Туристическият барометър на GBR Consulting предвижда, че 2012 ще е още по-тежка за гръцките хотели, главно в столицата, която си създаде много неблагопрятен имидж през миналата година. Единствените курортни обекти, които се очаква да имат добра година са тези на остров Крит и петзвездните хотели, които поддържат високо ниво на услугите и добра сигурност.

Категории: ИкономикаПазари граждански флот Гърция криза хотели
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus