Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пътният данък стимулира собствениците на малки, нови коли

03 Ноември 2009 / 08:11:26  GRReporter
3275 прочитания

Виктория Миндова
    Въвежда се промяна в начина на изчисляване на пътния данък, обявиха от Министерството на околната среда, енергията и климатичните промени. Данъчната основа ще се определя, според категорията на автомобила (4 класа, съгласно годината на производство - A,B,C,D) и мощността на двигателя, т.е. за коли с по – малки кубици до 1400сс собствникът ще плаща по – малко. Законът, който действа до момента, разглежда еднакво всички автомобили от трите по–долни класа (B,C,D) и прибавя една фиксирана сума към съществуващата данъчна основа, независимо от мощността им. Така увеличението на крайната стойност на данъка е 400% при колите с ниска мощност и само 20% с висока (до 2400сс).
    С новите въведения дължимият данък варира от 0 евро до 68 евро за коли с двигател до 301куб.см, от 28 евро до 96 евро за коли от 301 куб.см до 785куб.см, от 94 евро до 187 евро за коли от 786 куб.см до 1375куб.см, от 786 евро до 325 евро за коли до 1928куб.см, от 428 евро до 671 евро за двигатели с мощност от 1929куб.см до 2357куб.см и от 562 евро до 880 евро за най–мощния клас автомобили над 2357куб.см.
    “С новите изменения върнахме логиката в изчисляването на пътния данък, така че на по–икономичните автомобили съответстват по–ниски данъчни ставки, a на по–мощните коли, които горят повече, съответстват по–високи”, поясни министърът на околната среда, енергията и климатичните промени Тина Бирбили пред журналисти след среща с финансовия министър Георгос Папаконстантину.
    Друго важно решение на двамата министри, което влиза незабавно в действие е спирането на програмата за финансовата помомощ при бракуване на стари автомобили. По данни изнесени от министър Папаконстантину програмата за смяна на стар автомобил с нов струва на държавата 400 милиона евро годишно. Папаконстантину заяви, че Гърция не е страна с мощна автомобилна промишленост и икономиката й не зависи от пазара на нови автомобили. Министърът подчерта, че в период на финансова криза подобна програма утежнява излишно бюджета на страната, а и според проведени проучвания, въвеждането й не допринася по никакъв начин за опазването на околната среда.
    Всички граждани, взели участие в програмата до момента, ще бъдат обзщетени. Министерството на околната среда, енергията и климатичните промени излезе с предложение половината от сумата на финансовата помощ да се даде във вид на две карти за неограничено ползване на градския транспорт. С картите се очаква да се стимулира ползването на градските превозни средства вместо всекидневната употреба на лични автомобили. Oсвен това се увеличава с 20% крайната стойност на финансовата помощ по програмата.
    По отношение на програмата зелен кръг, министър Бирбили обяви, че въвеждането й се отмения до началото на 2011 година. Причините за отлагането е липсата на достатъчно добре развита градска инфраструктура, която да оправдае и насърчи гражданите на Атина и други големи градове в Гърция да “изоставят” личните си автомобили и да се възползват от алтернативни начини на придвижване. В бъдеще се планира да се изградят мрежа от велосипедни пътища, да се подобрят пътните мрежи и условията в обществения транспорт. Предвижда се  да се въведат карти за отчитане на вредните газове на автомобилите.

Категории: пътен данък бракуване на стари колиИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus