Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пътувания и лукс с парите на имигрантите

14 Май 2010 / 10:05:17  GRReporter
1577 прочитания

Политиката свързана с имигрантите в Гърция може и да куца, но през последните години се оказва, че сумите, които са харчени, за да бъде програмирана такава политика от компетентните институции са били баснословни.

Вчера Министерство на вътрешните работи реши да закрие Института за политика за имиграцията (ИМЕПО) в рамките на проектозакона, който прие за сливането на някои държавни институции и закриването на други. След проучване на ревизорите на държавната администрация се оказа, че институтът е пример за лош финансов мениджмънт и безрезултатност.

За да си осъществи „мисията” ИМЕПО е получавал всяка година огромни суми. Тези суми са събирани от процентните удръжки от приходите, които държавата получава от таксовите марки, които си купуват имигрантите, за да си издадат или да си подновят „зелените карти” или така наречените разрешителни за престой. Само за 2008 г. и за 2009 г. ИМЕПО е получил 1,6 млн. и 2,435 млн. евро съответно, а в края на 2007 г. вноските на организацията по банкови сметки са достигнали сумата от 5,677 млн. евро!

Въпреки големите суми, разходите на организацията през 2008 г. са скочили на 3,574 млн. евро, а през 2009 г. са били в размер на 2,958 млн. евро. Ровейки се в причините за увеличилите се финансови нужди, се оказва, че разходите за заплати на 17-те служители в ИМЕПО годишно са достигали 600 000 евро! Останалите суми са похарчени за покриването на разходи за организирането на международни конгреси, но и за пътуванията на директора в чужбина, за да участва на семинари организирани от подобни институти. Сумата през последните две години за 103 пътувания в чужбина възлиза на 650 000 евро!

Средства са били харчени и за заплащането на експерти и съветници в рамките на пряко възлагани за изпълнение услуги, но и за научни изследвания правени от местни академични организации. Трябва да се отбележи, че основната мисия и цел при създаването на ИМЕПО е била институтът да провежда тези научни изследвания и дава съвети на правителството за дизайн на политиката свързана с имигрантите, използвайки своите собствени човешки ресурси!

Големи суми ИМЕПО е пръскал и за заплащането на наема на недвижим имот в центъра на луксозния квартал Колонаки, както и за придвижването на директора и членовете на административния съвет с два луксозни автомобила от 2 000 кубика! Отсега нататък функциите, които е трябвало да изпълнява ИМЕПО ще бъдат преразпределени из службите на различните министерства.

 

Категории: Актуално политика имигранти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus