Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пътят на Лаврентис Лаврендиадис води към затвора Коридалос

15 Декември 2012 / 17:12:49  GRReporter
1023 прочитания

През уикенда, или най-късно в понеделник, банкерът Лаврентис Лаврендиадис, който е в предварителния арест заради аферата Протон Банк ще бъде преместен в затвора Коридалос. Банкерът изкара нощта в ареста, след като не беше приет нито от Психиатричната болница на Атика в Дафни,нито от Болницата на Червения кръст Ерикос Динан, в които самият той поиска да бъде преместен. Решението за предварителния арест беше взето от съдия Йоанна Хадзаки, която дори отиде в болницата Евангелизмос, където Лаврендиадис се лекуваше, за да  чуе показанията му.  Те продължиха около час и половина. Според информациите, банкерът е отхвърлил всички обвинения, твърдейки, че проверката на Националната банка на Гърция, на която се базират обвиненията, е погрешна, и че още от първи момент, в който е започнало съдебното разследване е искал да върне парите.  Йоанна Хадзаки нареди и да бъдат арестувани сътрудниците му в Протон Банк . Смята се, че Лаврендиадис  е подготвял бягството си от страната.

При операцията на полицията, по време на която са задържани повече от 20 служители на банката, са открити и арестувани и членовете на управителния съвет на Протон Банк от периода на скандала –Трифон Колиндзас (изпълнителен директор), Андонис Атанасоглу и Димитрис Сарамандис. Издирват се и други лица, членове на управителния съвет на банката от разследвания период, които ще получат подобни обвинения, като Петрос Кириакидис, който е изчезнал, Смарагда Лиармакопулу и Дионисис Битарис.

Припомня се, че Лаврентис Лаврендиадис и  много от сътрудниците му са обвинени заради използване на банката, която са управлявали, за да финансират незаконно фирми на Лаврендиадис . Икономическият прокурор Григорис Пепонис е поискал ареста и на други 24 лица.  Най-сериозните престъпления, за които са обвинени арестуваните, са създаване и ръководене на престъпна организация, узаконяване на мръсни пари в рамките на престъпната организация, измами, присвояване, с утежняващи обстоятелства.

Забранено напускането на страната на Лаврендиадис, Колиндзас, Атанасоглу и Сарамандис, както и на Смарагда Лиармакопулу и Петрос Кириакидис. Обвинения за създаването на престъпна група, измами, присвояване и пране на мръсни пари е повдигнато и на Граматики Арванити, както и на повече от десет други лица.

По време на операцията в къщата на Лаврентис Лаврендиадисв четвъртък вечерта полицията откри една мини армия. Като бодигардове на банкера без законно разрешение са работели 16 мъже и всички са арестувани. Между тях са и четирима служители на органите на реда- двама от полицията и двама от пристанищната полиция. Двамата полицаи са работели съответно в Националната служба за охрана и в Службата за борба с противообществените прояви. За тяхното участие в групата се провежда служебно дисциплинарно разследване. Останалите двама служители на реда са водолази от пристанищната полиция.

Категории: Лаврентис Лаврендиадис Протон Банк арест източване на банка пране на мръсни пари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus