Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пунктове за наемане на велосипеди се откриват в 18 общини

03 Февруари 2013 / 13:02:44  GRReporter
1673 прочитания

Като част от програмата на Министерството на околната среда „Съживяване на градските пространства 2012-2015” се създава система за наемане на велосипеди като алтернативно средство за придвижване освен масовия градски транспорт,  с цел запазване на околната среда и създаване на нов модел на живот. Пет общини на Атина и още 13 от провинцията ще прилагат тази система, която предлага възможността за краткосрочно наемане на велосипед. Днес повече от 350 градове по целия свят разполагат с такива системи. Подобен модел вече функционира в Университета „Аристотел”  в Солун, където студенти и преподаватели могат да използват велосипедите, за да се придвижват. Трябва да се отбележи, че хората реагират много добре на тази идея. В Солун повече от 1000 студенти са записани в системата, а в Атина ентусиазираните са много.

 Къде ще намерите велосипедите

 Пунктове за наемане на велосипеди ще има в общините Амаруси, Мосхато-Таврос, Керацини-Драпецона, Неа Смирни и  Маратонас. Пунктове ще има и в общините Егиалия, Актиос-Воница, Източен Мани, древна Олимпия, Дидимотихо, Диос-Олипмпос, Закинтос, Кавала, Кардица, Комотини, Навпактос, Навплио и Сикиония.

 В Маруси ще има 6 пункта със 70 велосипеда. Жителите на Мосхато-Таврос ще имат на разположение 60 велосипеда, в Керацини-Драпецона ще има 6 пункта със 70 велосипеда, в Маратонас- 4 пункта с 50 велосипеда, а в Неа Смирни- 3 пункта с общо 40 велосипеда.

 Кога и как ще работи системата

 Желаещите да наемат велосипед ще могат да го направят чрез електронната система за наемане. Потребителят трябва да се легитимира преди да получи велосипеда. Изисква се обикновено заявление за записване в пунктовете по места в общините, след това с помощта на магнитна карта ще могат да се използват велосипедите и да се връщат в който и да е пункт в общината.

 Начинът на плащане и времето на наемане се определя от самите общини, ще има дневни, седмични, месечни, тримесечни и годишни абонаменти. Процедурата трябва да мине през общинските съвети, за да се предели как ще функционира системата, но заради бюрокрацията програмата ще се забави докато се уточнят последните детайли, обясни Марика Ниоти от общината Керацини-Драпецона. Потребителите ще могат да се придвижват или само с велосипеди, или комбинирано с велосипеди и градския транспорт. Затова пунктовете са разположени в близост до станции или спирки на градския транспорт.

 Първоначално системата ще заработи пилотно в повечето общини от средата на февруари, а през март ще започнат да работят всички пунктове.

 

Категории: наемане велосипеди пунктове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus