Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Радост в Европа след победата на Самарас

18 Юни 2012 / 16:06:18  GRReporter
1098 прочитания

Излъчването на Нова Демокрация като първа партия в повторните парламентарни избори накара Европа и кредитните партньори на Гърция да си поемат спокойно дъх. Италианският служебен премиер Марио Монти заяви след кацането си в Мексико, където се провежда срещата на G8: “В Гърция трябва да се сформира незабавно правителство и да се спазят задълженията на страната с Европа”. Монти определя гръцкия вот като важно послание за Европа и смята, че с него ще дойде по-гоялмо спокойствие за Стария континент. Испанският премиер Мариано Рахой подчерта, че гръцките граждани са избрали правилния път и са подкрепили еврото. Финансовият министър на Германия Волфганк Шойбле е категоричен, че няма лесен изход от създалата се ситуация, но резултатът от изборите сочи, че Гърция е готова да продължи по пътя на реформите. Холандският министър на икономиката коментира: “Гърция ще трябва да продължи програмата с реформите, за да оздрави публичните си финанси”.

Представителят на изпълнителния съвет на Европейската централна банка Евалд Новоди, заяви пред австрийския вестник Куриер, че преговорите около помощта за Гърция трябва незабавно да бъдат подновени. “Разговорите с Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд трябва да се задействат бързо, за да се покрият финансовите нужди на страната”.

“Ние очакваме Гърция да сформира бързо правителство, за да можем да обсъдим начините, по които ще можем да помогнем на страната. Разбира се ще се придържаме към установената програма за реформи. Искам да изпратя много ясно послание към гръцките граждани: Ние сме до вас. Ние смятаме Гърция за член на еврозоната и европейското семейство и сме готови да ви подкрепим по всеки възможен начин, за да може да се завърнете към положителен икономически ръст и създаване на нови работни места”. Това заяви след оповестяването на синята победа в Гърция председателят на Европейската комисия Жозе Емануел Барозо.

Финансовият колос Barclays обяви, че възможността за изход на Гърция от ерозоната става все по-малка. “Едно коалиционно правителство оглавено от Нова Демокрация намалява опасността Гърция да излезе от еврозоната”, казват анализатоеите от Barclays Capital. Политологът Статис Каливас коментира вчерашната победа на Нова Демокрация в личния си акаунт в Туитър по следния начин: “За тези, на които не им се нрави изходът от вчерашните избори нека кажа, че бе страхотно успокоение да се събудя в страна с отворени банки”. Каливас се позовава на слуховете, които бяха плъзнали в Гърция в последните две седмици, според които местните финансови институции са имали план да останат затворени в деня след изборите, ако вземе превес анти-европейска сила.

В същото време някои финансови издания съобщават, че гръцките банки очакват вълна на завръщане на изтеглените депозити. В последните седмици преди изборите от гръцките банки изтекоха около пет милиарда евро, като само в един ден изтеглените депозити са надскочили един милиард евро. Загубите бяха компенсирани до известна степен от Гръцкия механизъм за финансова стабилност, но в дългосрочен план банките очакват допълнителни жизнени сили от завръщането на депозитите в гръцките трезори.

Бизнес средите в Гърция посрещнаха с успокоение поемането на кормилото на Нова Демокрация. Въпреки това представителите на реалната икономика знаят, че близкото бъдеще няма да донесе по-леки времена. “Сега идва най-трудното”, коментира Димитрис Даскалопулос, който оглавява Гръцката индустриална камара. Той пояснява, че новото правителство ще трябва да се справи с натрупаните с години проблеми на държавния апарат и да предприеме ефективни мерки за стимулирането на икономическия ръст. Даскалопулос настоява държавата да смени модела си на функциониране и да наблегне на производството без да загърбва социалната справедливост.

Първият ден след изборите Атинската борса поде стабилен положителен ръст. В понеделник гръцкият финансов пазар завърши със скок 3,64%. Оборотът надмина 102 милиона евро и основният показател на борсата достигна 580,7 базови пункта. Най-печелившите сектори в първия ден от тази седмица бяха телекомуникациите (+11,38%), туристическите услуги (10,93%) и банковият сектор (6,21%). Агенцията за кредитен рейтинг Fitch обяви, че рисковете за излизане на Гърция в еврозоната са намалели значително в средносточен план. Еъпреки това, финансовите анализатори подчертават, че предстоящите строги финансови ограничения и болезнените структурни реформи могат да отслабят правителствената коалиция оглавена от Нова Демокрация.

Категории: ИкономикаПолитика еврозона Гърция криза избори 2012
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus