Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Расмусен и Димас уверени в евроатлантическото бъдеще на Гърция

16 Февруари 2012 / 19:02:36  Анастасия Балездрова
1715 прочитания

Еднодневно посещение по повод навършването на 60 години от присъединяването на Гърция в НАТО проведе генералният секретар на aлианса Андерс фог Расмусен.

„Гърция може да продължи да разчита на подкрепата от страна на 27-те си съюзници в НАТО. В условията на световната икономическа криза сигурните в миналото неща като работни места, заплати и пенсии сега изглеждат много по-малко сигурни. В тази обстановка разбирам напълно, че гръцкото правителство трябва да се съсредоточи, за да вдигне отново на крака финансите и да реорганизира икономиката на страната. Разбирам също, че за много гърци в момента социалната сигурност е основният въпрос от това естество”, заяви той в речта си на конференцията „Гърция и НАТО: Настояще и бъдеще”. Тя бе организирана от Гръцката фондация за европейска и външна политика ЕЛИАМЕП под егидата на гръцкото министерство на външните работи.

Андерс фон Расмусен се позова на непрекъснато променящата се международна среда. „Тероризмът, разпространението на оръжие, пиратството, кибервойната са само някои от новите комплексни предизвикателства, които засягат нашите страни. И те няма да ни чакат да съвземем своите икономики. Както икономическата криза, така и те изискват голямо внимание и максимално най-добро международно сътрудничество”.

Той  посочи, че в 60-годишното си присъствие в НАТО Гърция се радва на отлично сътрудничество, „което със сигурност ще помогне на нейната икономика. Защото чрез него Гърция може да засили своята сигурност, която е условие за дългосрочното съживяване на икономиката”.

Свободата, демокрацията и диалогът са ценностите, които споделяме и са родени именно тук, в древна Гърция. Той подчерта ролята на участието на страната в мисиите на алианса в Косово, Афганистан, както и в усилията за осигуряването на помощ на либийски граждани по време на военния конфликт миналата година. Андрес Расмусен се позова и на ролята на Гърция по въпреосите за морската сигурност и заяви, че НАТО вече провежда морска антитерористична операция в Средиземноморието и антипиратска акция до бреговете на Сомалия.

„Кризата засегна много от страните-членки на алианса. Настоящата икономическа обстановка може да подейства като възможност за Гърция да проведе значителни реформи в областта на отбраната си. Да се концентрира върху разполагането на сили, вместо да губи средства и ресурси за статични сили. Да си сътрудничи с други съюзници, за да осигури високоприоритетни военни възможности, от които се нуждаем в НАТО, но индувидуалните съюзници не могат да си позволят доставката им сами. Аз нарекох този подход „умна отбрана” (smart defense). Тя предвижда максимално ефективно използване на потенциала за отбрана при ограничено финансиране в условия на бюджетни съкращения. Призовах всички наши съюзници да приемат този подход като водещ принцип за а нашата среща в Чикаго през май”.

Генералният секретар на НАТО не пропусна да се позове и на факта, че за дълъг период от време Гърция и Турция са били единствените страни-членки на алианса в региона. „НАТО осигурява форум за намаляване на напрежението, за взаимен диалог, заедно с останалите съюзници и за намирането на прагматични решения”. Той заяви, че е необходима политическата подкрепа и обвързването на Гърция за напредъка на процесите за сигурност и стабилизация в Западните Балкани. Бившият премиер на Дания увери гърците, че членството им в НАТО им осигурява максимална сигурност и изрази убеждението на всички страни-членки, че страната скоро ще успее да се съвземе от тежкото икономическо състояние.

Гръцкият министър на външните работи Ставрос Димас благодари на Андерс фог Расмусен и пожела да подчертае две неща извън своя тект. Първото бе фактът, че от освобождението си през 1821 до днес Гърция се радва на свободата много повече години, отколкото много от съюзниците си в алианса. „Относно икономиката бих искал да ви уверя, че въпреки всички протести и различни мнения за това как да се справим с кризата, които са напълно нормални за една демократична страна гърците сме решени да се справим с нея, да реорганизираме нашата икономика и да поставим базите за нейното въстановяване и растеж”.

Той заяви, че страната му остава вярна на принципите на демокрацията, спазването на правата на човека и защитата на правовата държава, които са били заложени още при присъединяването й в Алианса преди 60 години и продължават да бъдат актуални и днес. Според Ставрос Димас стратегията на НАТО е свързана директно с гръцката отбранителна доктрина и с представата за мястото на страната в големите промени, които се извършват на световно ниво. „За Гърция е стратегически избор завършването на усилията за присъединяването на страните от региона в НАТО, стига да се спазват всички критерии и процеси, които се предвиждат от Европейския съюз и НАТО”.

Категории: Политика НАТО Андерс фог Расмусен Ставрос Димас умна отбрана Западни Балкани Турция САЩ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus