Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разбитата лихварска мрежа в Солун – мафия на „белите яки”

19 Януари 2012 / 13:01:08  GRReporter
2295 прочитания

 

Около един милиард евро се смята, че е била печалбата на мащабната мрежа с участието на 53 изнудвачи и лихвари, която бе разкрита от солунската полиция през последните два дни. Властите смятат, че престъпната група е действала безпроблемно във втория по големина гръцки град за повече от 15 години, а броят на жертвите й е между 1 500 – 2 000 души. „Бизнесът” дори се увеличил през последните две години, заради икономическата криза и нейните последствия. Според съдебната преписка солунската мафия давала пари в заем с лихва от 5 до 15 на сто на седмица.

От досега проведеното разследване става ясно, че самоубийството на 45-годишния собственик на ресторанти в Солун Леонидас Мариолис през юни миналата година има пряка връзка с дейността на мрежата. Преди да скочи от балкона на дома си той написал писмо, в което описал финансовия рекет срещу него и по този начин помогнал на полицейското разследване.

Според полицията едно от основните действащи лица в групата е 58-годишният собственик на заведения Маркос Карамберис, който бе замесен и в случая с имотите на манастира Ватопед. Той бе кандидат за заместник-областен управител на Иматия в бюлетината на Кириакос Велопулос от партия ЛАОС.

Водеща е била ролята и на братята Константинос и Мариос Мелетис, които в миналото са били обвинявани за трафик на наркотици и сблъсък с полицаи.

Сред обвиняемите е също 54-годишният бизнесмен Димитрос Ламбакис, известен като собственик на фабрика за производство на многолистно тесто в Халкидики. От полицията твърдят, че фирмата била иззета от предишния й собственик за неизплатни задължения към лихварите. В съдебната преписка са включени обвинения и към негови роднини, между които и към един 25-годишен младеж.

Една от най-големите изненади в случая е участието в мрежата на ръководния представител на Органа за борба с икономическите престъпления в Солун Христос Папахадзис. В съдебната преписка са добавени текстове от телефонни разговори, според които „той държи заключени в чекмеджето си оплакванията за дейността на лихварската мрежа и най-вече срещу обвиняемия Маркос Карамберис”.

Сред имената на обвиняемите се намира и това на журналиста от държавната телевизия ЕРТ 3 Георгиос Феретис. Според полицаите „той в миналото взел пари на заем от Маркос Карамберис, но по-късно започнал да изпълнява финансовите сделки и лихварските дейности на конкретния бизнесмен срещу големи парични суми”.

В предсъдебната преписка се упоменава името на член на ръководството на голяма банка, който е обвинен за уреждането на всички банкови въпроси на мрежата и за „изпирането” на печалбата на лихварите.

Според изчисления на полицията пет милиона евро са били „изчистени” чрез системата на печеливши фишове от тотото. Съвсем доскоро Маркос Карамберис и един негов сътрудник са пътували често до Швейцария, където харчели големи суми от лихварските печалби.

В лихварската мрежа участвали и трима действащи полицаи. Единият от тях бил отговорен за „назначаването” на членове на мрежата във вечерни заведения, както и за пренасянето на парите на нощната мафия. Другият полицай предоставял на престъпната група информация за разследванията на своите колеги и получавал в замяна големи парични суми.

В официалното съобщение на полицията се посочва, че в папката на съдебната преписка се съдържат 2 500 записани телефонни разговори, 50 свидетелски показания и хиляди банкови документи за парични преводи. Според властите 53-та заловени са участвали в четири престъпни групи. Сред тях има още двама адвокати, лекар, служител на футболен клуб и работещи в частни фирми.

Категории: Криминална хроника лихварска мрежа престъпна група самоубийства показания полиция Солун
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus