Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разкриха мафия “изсмукала” милиони в министерството на развитието

16 Март 2012 / 14:03:28  GRReporter
932 прочитания

Залавянето на двама служители на министерството на развитието и конкуренцията с подкуп от 120 хиляди евро, което доведе до искане на оставките на общо 100 заети в отдела “Частни инвестиции” в министерството. Държавните служители са искали между 2% и 4% “възнаграждение” под масата, за да отпуснат одобрените от Европа средства за финансиране на бизнес проекти в Гърция. Европейскаия съюз е давал зелена светлина на инвестициите, а гръцката държава е играла само междинна роля. Въпреки това тези, които не са искали да напълнят джобовете на местните чиновници, не са получавали субсидиите, които са им се полагали.

Случаят бе оповестен, след като предприемачът Аристидис Макру разкри, че представители на министерството са му поискали 120 хиляди евро още през 2006, за да му отпуснат финансиране от 4,7 милиона евро за развитие на почивен комплекс в Навплио. Макру е предприемач в туристическия сектор и е собственик на хотел в Арголида. Той разказва, че още преди шест години представители на министерството на развитието, но и на икономиката са му поискали 70 хиляди евро, за да му преведат по сметката финансирането одобрено за неговия бизнес проект.

Предприемачът пояснява, че общата стойност на инвестицията за изграждане на хотелския комплекс надминава 27 милиона евро. Министерството е одобрило финансиране от девет милиона евро, което е стойност по-ниска от полагаемата стойност, обяснява Макру и добавя: “Казаха ни, че е стандартна политика да се удържат 4% от финансирането в полза на служителите на министерството”. Предприемачът е отказал да даде поискания процент и е дал оплакване за изплащане на пълната сума, в резултат на което субсидирането на проекта се е увеличило от девет милиона евро на 14 милиона, но парите така и не влезли по сметката на предприятието.

Финансирането на проекта и било блокирано с години и чак в началото на март тази година случаят е бил преразгледан и крайната сума, която държавата е одобрила за съфинансиране на построяването на хотелския комплекс е била 4,7 милиона евро. Може да са изтекли почти шест години от началото на корупционната одисея на Макру, да са се сменили три правителства, но песента е останала същата. Представителите на министерството на развитието и конкуренцията отново са поискали своето. Този път предприемачът Аристидис Макру решил да приключи въпроса веднъж завинаги.

В началото на месеца бизнесменът се е обърнал към отдела за Икономически престъплания към националната полиция, от където са отказали да му помогнат. По негови думи той бил изхвърлен от там една ли не със шутове. След като икономическите полицаи му затворили вратата, той потърсил съдействие от отдела за Борба с организираната престъпност. Полицията му осигурила плик с белязани пари. Министерските служители уредили среща в района на Керамикос в Атина, където предприемачът е трябвало да предаде парите на един от двамата отговорни за отпускането на одобрените средства. След като сделката приключила и двамата чиновници на възраст 60 години се опитали да разделят подкупа, били заловени от полицията.

През годините той се обръщал към различни официални лица и институции със сигнал за корупционни дейности в министерството, но не е срещнал разбиране. Бизнесменът е информирал бившия министър на развитието от правителството на Нова Демокрация Янис Папатанасиу, който не е успял да сложи в ред министерството. Папатанасиу от своя страна твърди, че когато е получил оплакване, предпиремачът не му е дал списък с имената на евентуалните виновни, поради което не е могъл да повдигне криминално разследване срещу тях.

След разгласяването на инцидента с Аристидис Макру  на яве се появиха още 20 сигнала за подобни изнудвания от страна на държавни чиновеници. Анна Диамандопулу, която от тази седмица зае поста на министър на развитието нареди да се отворят банковите сметки на 57 заподозрени в корупционни практики служители и на свързани с тях лица, за да се проверят транзакциите им от 2005 досега. Надзорникът на държавната администрация Леандрос Ракидзис ще се заеме с тази дейност, а ръководителят на данъчната инспекция Янис Диотис ще сътрудничи в това разследване. Ларидзис е категоричен, че в периода на криза корупцията не се е увеличила, но има скок в сигналите за нарушения. “Хората са ядосани и най-сетне започват да подават жалби”, пояснява пред Скай.

“Има нужда от промяна на модела, за да се предотвратят подобни явления. Трябва да има нулева толерантност към тези, които престъпват дадената от тях клетва да служат на народа и тези до тях, които са позволявали това да се случва. Иска се промяна, за да може да се дадат за пример добрите служители, които са съвестни в работата си и трябва да се поощряват”, заяви министър Диамадопулу във връзка с решението си да разчисти главна дирекция “Частни инвестиции”. 

Категории: ИкономикаПазари корупция Гърция европейски пари проекти измами
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus