Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разследване за опит за покушение срещу Костас Караманлис

14 Март 2012 / 18:03:21  GRReporter
1294 прочитания

Криминално разследване срешу неизвестни извършители с обвинение за организирането на атентат срещу бившия гръцкия премиер Костас Караманлис заведе атинската районна прокуратура. То бе резултат на продължилото с месеци съдебно разследване по повод появили се в пресата публикации през юни 2012.

Като източник те посочват документ на руските тайни служби адресиран до гръцката разузнавателна служба. В него се посочвало наличието на организиран план за убийството на Костас Караманлис, заради водената от неговото правителство политика в областта на енергетиката.

Според публикациите руските тайни служби твърдят, че са провели контранаблюдения и са открили група от 20 души, които следяли тогавашния премиер на Гърция. В документа се посочвало, че те били членове на чужди тайни служби.

Районният прокурор Никос Орнеракис, който проведе предварителното следствие нареди започването на криминално преследване по обвиненията: „подготвителни актове за държавна измяна”, „нарушаване на нормалното функциониране на правителството” и „лишаване на министър-председателя от упражняването на властта, която му е предоставена от Конституцията”.

Източници, на които се позовава гръцката информационна агенция АНА твърдят, че в рамките на предварителното следствие са дали показания офицери и ръководни представители на гръцките разузнавателни служби, офицери от гръцката полиция и членове на охраната на бившия премиер.

В съдебната преписка сред подготвителните актове се споменават тежките размирици през декември 2008, които последваха убийството на 15-годишния ученик Александрос Григоропулос от полицейски изстрел.

Публикациите в пресата не изненадаха почти никого в Гърция, понеже от доста време в различни кръгове се споделя неофициално информацията, че срещу Костас Караманлис са стреляли пред дома му в пристанищното градче Рафина. Спасили го руски спецагенти, а покушителите били членове на американските тайни служби. Според друг от слуховете автомобилът му е попаднал в засада на едно от кръстовищата на излизане от Атина в посока към Рафина, от която обаче успял да се измъкне. 

Категории: Криминална хроникаПолитика Костас Караманлис опит за покушение руски тайни служби американски агенти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus