Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разследват депутат от СИРИЗА за укриване на данъци

12 Март 2013 / 16:03:28  GRReporter
918 прочитания

Службата за борба с финансовите престъпления започна разследване срещу депутата от СИРИЗА и известен от телевизионния екран преподавател по трудово право Алексис Митропулос по заповед на атинската прокуратура. Финансовите полицаи ще проведат икономическа проверка във връзка с хонорар в размер на 1 000 000 долара, за който експертът по трудовите отношения не е издал фактура.

Алексис Митропулос е получил парите преди 14 години. Случаят става известен едва сега, след като двама бивши негови сътрудници са се обърнали към правосъдието, понеже той не им е изплатил техните дялове от хонорара.

Според източници Алексис Митропулос получил сумата за правните услуги на адвокатската му кантора. Парите били внесени от клиента в лондонска банка през 1999. Алексис Митропулос внесъл сумата в гръцка банка в периода 2005 – 2008 по силата на тогавашното законодателство за репатритане на капитали. Тогава бил платен и законният данък в размер на 3 на сто.

В отговор на публикацията на вестник Та неа, който представи случая депутатът представя 13 документа, за да докаже, че е декларирал хонарара законно. Но, както се посочва в нова статия на същото издание, „нито един от тях не е фактура за предоставените услуги. Ако беше, сумата щеше да бъде обложена с данъчна ставка от 45 на сто”.

В същото време следователите, които разследват скандала около Proton bank на Лаврентис Лаврентиадис издадоха пет нови заповеди за арест на участници в съмнителните сделки с лошите кредити.

Сред арестуваните е известният бизнесмен Андонис Рогопулос, който е собственик на акции на стадиона на футболния клуб Олимпиакос „Георгиос Караискакис” за сметка на скандалния банкер. 50 на сто от акциите - собственост на Лаврентиадис бяха блокирани по заповед на прокурора, разследващ заеми в размер на 701 милиона евро, които е раздала Proton bank.

Останалите четирима задържани са:

Василис Карамузис – бивш главен мениджър на фармацевтичната компания Alapis - част от консорциума на Лаврентиадис.

Йоанна Тори – съпруга на Карамузис, която според обвинителния акт е взела кредит от Proton bank в размер на 72 милиона евро в качеството й на собственичка на фирма без никаква дейност. Според обвинението тя е била учредена с единствена цел да се подсигури конкретният кредит.

Гиоргос Гиоргарас и Илиас Макрис, които са получили кредити като представители на фирми.

Четиримата се очаква да дадат показания следващата седмица.

Гръцките полицейски власти продължават да издирват още четирима души във връзка със скандала с Proton bank. Сред тях са Петрос Кириакидис и неговият син Янис Кириакидис, за които се смята, че се укриват някъде в Латинска Америка.

Според публикации в пресата някогашният тесен сътрудник на Лаврентиадис е избягал с частен полет към Уругвай или Парагвай дегизиран като свещеник заедно с други двама мъже в същото облекло. Първоначалният план на полета сочел като дестинация Йерусалим, но впоследствие той променил своя курс и според източници се насочил към Лихтенщайн, където консорциумът на Лаврентиадис има частна банка. Източници твърдят, че там Петрос Кириакидис все още имал пари в брой – около 80 милиона евро. По време на краткия престой самолетът бил зареден с гориво, след което потеглил към крайната си дестинация.

По същия случай и с обвинение за узаконяване на приходи от незаконни дейности (пране на мръсни пари) за показания бе призован и издателят на вестниците „То понтики” и „6 мерес” Андонис Делатолас.

Според източници той е получил кредит в размер на 500 000 евро от кипърска банка по нареждане на Петрос Кириакидис. Издателят взел заема с цел да изкупи дял от акциите на всетник „То понтики” и то във време, когато съдебните власти вече бяха започнали разследването за Proton bank.

Категории: Криминална хроника Алексис Митропулос укриване на данъци Лаврентис Лаврентиадис Proton bank Андонис Делатолас пране на мръсни пари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus