Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разследват директорката на затвора в Коридалос за освобождаването на убиец

27 Ноември 2012 / 14:11:03  GRReporter
2723 прочитания

С решение на министъра на правосъдието директорката на най-големия гръцки затвор – този в Коридалос и двама надзиратели бяха остранени временно от работа. Причина за наказателната мярка бе освобождаването на единия от четиримата арестувани за убийството на двама полицаи от отрядите ДИАС на 1 март миналата година.

Четиримата екзекутори на младите полицаи Йоанис Евангелинелис и Георгиос Скилоянис бяха заловени на 6 май 2011 - три месеца след кървавия край на полицейското преследване.

Заради пословичните за гръцката правосъдна система закъснения през август тази година се появиха множество публикации, които алармираха, че съвсем скоро изтича предвидения от закона 18-месечен срок на предварителния арест. Притиснати от вероятността да се наложи да освободят четирима убийци, властите разделили съдебните преписки: Една за обира в павилиона в Мениди и друга за убийството на полицаите.

Решението е било взето от атинската районна прокуратура. С нова заповед е било разпоредено ускоряване на процедурите по провеждането на процеса срещу обвиняемите.

На 2 октомври тази година четиримата заловени седнали на подсъдимата скамейка по случая с обира. Единият от тях бил оневинен. Без да направят проверка и да установят, че той е подсъдим и по случая с убийството на полицаите била издадена заповед да бъде освободен.

Според източници документът с обвинението в преднамерено убийство „изчезнал” за няколко часа от папката му в канцеларията на затвора. Със заповедта за освобождаване в ръце той излязъл от вратата на затвора и след това изчезнал.

Интересен е фактът, че според съобщение на пресслужбата на правосъдното министерство то е било информирано едва вчера, при все че преди 20 дни прокуратурата на Апелативния съд в Пирея е издала заповед за провеждане на предварително следствие по повод предсрочното освобождаване.

В същото време един от главните надзиратели в затвора заяви, че така наречените VIP затворници са съседи по килия в Коридалос. Политици, бизнесмени и други финансово силни затворници „прекарват много добре и не консумират храната от затворническия стол.  Според Андонис Аравантинос „който има пари може да си поръча каквото иска, дори деликатеси като пушена сьомга.

Сред най-привилегированите затворници бил бившият военен министър  Акис Цохадзопулос, който живеел сам в килията си в така наречения „сектор с апартаментите” в Коридалос. Всички килии там били оборудвани с телевизори, а техните обитатели можели да си поръчват храна отвън. „Вие знаете ли някое място, в което богаташите да живеят зле? Поръчват си продукти от супермакета. Вчера някой от тях поръча пушена сьомга. След като има пари да си поръча какво можем да направим ние? Системата е тази, която им позволява да водят такъв живот в затвора. Ако се случи нещо с Цохадзопулос или Гавалас ще обвиняват нас, че сме ги убили”, заяви в телевизионно предаване надзирателят.

Както разказа,  други, като някогашния собственик на футболните клубове АЕК и Кавала Макис Псомиадис имали съквартиранти. През по-голямата част от времето обаче той се намирал в помещението на главните надзиратели, на които разказвал по цял ден забавни истории. Синът му бил винаги заедно с него. Поръчвал си кафе от  лафката на затвора, което често връщал обратно, след като го определял като „неприемливо”.

Съквартирантът му Янис Сбокос, който е последното попълнение в „5-звездния” сектор на затвора в Коридалос  все още не можел да осъзнае къде се намира. Подсъдимият по случая с подкупите за военните доставки по цял ден се занимавал със защитната си линия и разговарял със седемте си адвокати.

Модният „гуру” Лакис Гавалас споделял килията си с бизнесмена от Катерини Георгиос Сахпатзидис, също обвиняем по случая с подкупите на Акис Цохадзопулос. И в този случай отношенията на съкилийниците били повече формални, но не липсва вежливост. Бившият силен фактор във футболния клуб ПАОК се занимавал най-вече със църквата в затвора, а Лакис Гавалас – с гимнастика. Освен това той гледал всички следобедни предавания, в които участниците обсъждат местния хай-лайф на един малък телевизор, който се намирал в будката на пазача на сектора.

От ляво на дясно: Макис Псомиадис, Костас Яникос, Лакис Гавалас и Акис Цохадзопулос, фотоколаж: iefimerida.gr

Сектор 6 нямал нищо общо с останата претъпкана и мръсна част на затвора. Там било много по-чисто, а денят започвал формално в 07:15 с отключването на килиите. VIP затворниците се разхождали в общите помещения, играели на настолни игри, пиели кафето си в кафенето на затвора, чистели църквата, поръчвали си от заведения скара, пици и китайска храна и се обаждали на близки и приятели. Заключени в килиите си се намирали за три часа след 12:00 на обяд и отново след 21:00.

Наскоро в сектор 6 бил преместен и бившият собственик на компанията за продажба на електроенергия Hellas power и почитател на добрия живот Василис Милионис. Съвсем бързо обаче бил изпратен в психиатрията заради проблеми от такова естество.

Категории: Криминална хроника затвор Коридалос прокурорско разследване VIP затворници
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus