Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разследват смъртта на войник в БТР

06 Юни 2013 / 11:06:40  GRReporter
878 прочитания

Гръцки войник загуби живота си в мирно време след като бронетранспортьор тип М113 се преобърна по време на обучение. Инцидентът е възникнал в близост до района Сикамино в локалното платно по пътя Атина-Ламиа. Верижното превозно средство е участвало в обучение на 575 батальон на сухопътните сили, когато е излязло от колоната. Машината се е преобърнала и водачът на М113 е бил смъртно наранен.

На мястото на инцидента е пристигнал ръководителят на генералния щаб Атанасиос Целиос, за да оглави разследването. Политическото и военното ръководство на министерството на отбраната изказаха съболезнованията си на семейството на загиналия.

“Случаят предизвика поредица от реакции в политическия свят. Незабавни и ясни обяснения за причините за преобръщането на М113, което доведе до загубата на младия войник”, изиска представителят на парламентарната опозиция СИРИЗА Тодорис Дрицас. Той поставя въпрос както за качеството на обучението на гръцката армия, така и за липсата на сигурност в превоза и настоява да му се предостави пълен доклад за техническото състояние превозното средство. “Един бронетранспортьор, който се използва от гръцката държава в последните 10 години, не е направен, за да излиза извън контрол и то когато не е на бойното поле”, отбелязва Дрицас.

Изискване за незабавна проверка на инцидента от независими експерти настояват да се проведе и депутатите от партията на Панос Каменос – Независимите гърци. В обръщението се изтъква, че въоръжените сили трябва да гарантират физическата неприкосновеност на своите служители, за да може те с гордост да бранят страната.

Най-драматичната реакция беше на Златна зора, които заявиха, че инцидентът е резултат от следваната линия на управление на продажните политици на Меморандума, които искат да унищожат военната сила на Гърция. “Това е безполезно оборудване, което е трябвало да бъде дадено за скрап преди десетилетия, не е било бракувано пореди “финансови” ограничения, т.е. за да плащаме хищнически лихви на международните лихвари. В същото време корумпираната политическа система не е направила нито едно съкращение на собствените си привилегии и продължава да паразитира върху един цял народ”, се казва в изявлението.

Категории: Актуално смърт войник Гърция БТР инцидент
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus