Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разследват за подкупи още двама бивши военни министри

14 Ноември 2012 / 12:11:45  GRReporter
2281 прочитания

Сериалът за съдебното разследване около закупуването на оборудване за гръцката армия продължава. Публикации в печата за особено високите суми, които са били изплатени за закупуването на военни хеликоптери „Апачи”, когато на кормилото на военното министерство се е намирал Янос Папантониу от ПАСОК предизвикаха намесата на директорката на атинската прокуратура Панайота Факу.

Според статия в zougla.gr тя е издадала издаде заповед за започване на разследване за закупуването на хеликоптерите от американската компания „Боинг” през август 2003 срещу сумата от 593 милиона долара. Според публикациите покупко-продажбата е била осъществена чрез  суап договор (договор за размяна на серия бъдещи плащания, при който поне за едната страна не е известен размерът на бъдещите плащания), сключен с германската банка Deutsche bank. В резултат цената на хеликоптерите достигнала до 663 милиона долара. Според коментатори двете страни са избрали конкретния начин на изплащане със цел да избегнат включването на договора в официалните държавни документи.

Прокуратурата ще разследва дали германската банка действително е удържала комисионна в размер на 70 милиона долара. Под въпрос е също дали гръцката държава наистина е внесла 40 на сто от сумата по-рано от предвидения в договора срок. Както се посочва в иницииралите разследването публикации, гръцката страна е внесла над 237 милиона долара през октомври 2003, въпреки че в договора изрично е било посочено, че първата вноска трябва да бъде депозирана през 2007.

Освен Янос Папандониу под лупата на прокуратурата попадна и следващият министър на отбраната, този път в правителството на Нова демокрация – Спилиос Спилиотопулос.

Бившият министър на отбраната в периода март 2004 - февруари 2006 Спилиос Спилиотопулос

Според източници двамата бивши министри, както и съпругата на Янос Папандониу ще бъдат разследвани за участието им в не дотам чисти и заплетени случаи на закупуване на военно оборудване. В същото време те вече се проверяват от Службата за борба с финансовите престъпления, които разследват техните банкови сметки. Данните сочат, че имената на Янос Папандониу и Спилиос Спилиотопулос фигурират също в списъците с разследваните през последните години политически лица, които първоначално бяха изпратени до финансовия министър, а след това и до прокуратурата.

Бившият министър на отбраната в периода 2001 - 2003 Янос Папандониу

Разследването се очаква да продължи за известно време най-вече заради сложността на съдържанието на досъдебните преписки. Сумите, които през последните 10 години са били дадени под формата на подкупи за закупуването на военни системи са особено високи. В същото време разследващите органи трябва да разплетат мрежата от поставени лица и офшорни фирми, тъй като според сведенията „черните” политически пари са били изпращани в техните банкови сметки.

Източници посочват, че освен разследването, което тече срещу Акис Цохадзопулос и двете нови срещу неговите наследници във военното ведомство Янос Папандониу и Спилиос Спилиотопулос се извършват още поне пет проверки за злоупотреби в закупуването на военно оборудване.

Най-показателен е случаят с бойните танкове „Леопард 2”. Девет години след първото разглеждане на папката по случая от правосъдието бе разкрито даването на огромен подкуп. Преразглеждането на случая бе инициирано от данните, които предостави на съдебните власти бившият главен секретар по въпросите за военното оборудване Евангелос Василакос. В показанията си пред икономическия прокурор Григорис Пепонис той разгърна „картата” на подкупите, получени по оръжейните програми на военното министерство. 

Категории: Политика бивши министри разследване подкупи военно оборудване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus