Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Реалният победител на изборите е СИРИЗА

18 Юни 2012 / 11:06:35  Виктория Миндова
1307 прочитания

Дойде краят на предизборните борби в Гърция и с него идва време за истинска работа. Така може да се определи седмицата след повторните парламентарни избори, които излъчиха Нова Демокрация като първа политическа сила. Политологът Пламен Тончев коментира специално за GRReporter с какво тези избори се различават от майските и какво може да се очаква от новото управление.

С какво резултатите от изборите на 17 юни са различни от тези след 6 май? Как се промени нагласата на гърците на повторните парламентарни избори?

Изборите от шести май показаха една изразена фрагментация на електората. Тогава гръцките гласоподаватели гласуваха предимно, за да изразят своя протест срещу тежките, болезнени мерки и затягането на коланите. Те гласуваха срещу мерките, които водят до свиване на гръцката икономика и занижаване на гръцкия жизнен стандарт. Това бе очаквана реакция. Резултатът от изборите през май месец бе, че в парламента влязаха седем партии, което е безпрецедентно събитие за последните 38 години в Гърция. След изборите на 17 юни състава на парламента е същият. Същите партии, които намериха място в народното събрание след майските избори, сега отново влизат в парламента, но този път са със съвсем различна сила. Първо се запазва съотношението на силите, т.е. на първо място Нова Демокрация, на второ радикалната левица от СИРИЗА, но позициите са изразени с много по-категорично. Ако на изборите преди месец Нова Демокрация получи около 18% от гласоподавателския вот, то на тези избори те събират почти 30%. На второ място пак остава СИРИЗА, която на шести май получи около 16%, а сега ще достигне около 28%. Резултатът е, че двете водещи партии получиха много по-силен мандат, докато останалите пет партии в парламента остават приблизително на същите позиции. Това важи що се отнася за чисто количествените показатели.

Политическият израз в новия парламент е по-различен. От резултатите става ясно, че гръцкото общество е много по-поляризирано между две алтернативи, между два основни политически избора или поне така се опитаха да представят своите платформи двете основни партии – Нова Демокрация и СИРИЗА. Нова Демокрация се опита да представи своята генерална позиция в защита на еврото и оставането на Гърция в рамките на еврозоната. Казвам го доста условно, понеже платформата им е доста по-комплексна. СИРИЗА се опита да представи своята платформа като един избор  на гръцките граждани против болезнените мерки, записани в Меморандума за финансова помощ и срещу намаляването на гръцкия жизнен стандарт. Пак повтарям, че и на СИРИЗА платформата е много по-комплексна и не толкова еднозначна.

В деня след изборите вече е ясно, че хората разделиха мнението си между двете най-ясно изразени алтернативи. Бих казал, че и двете алтернативи не са много ясни и имат определен елемент на популизъм.

Кой според вас е реално печеливш от тези избори – Нова Демокрация, която получи мандат да състави правителство или СИРИЗА, която се установи като втора политическа мощ в Гърция?

Обективно смятам, че победителят на тези избори политически, а не количествено е СИРИЗА. Само преди няколко месеца радикалната левица имаше само четири процента от гласовете на гръцките граждани, а сега има почти 27%, което само по себе си е много впечатляващо.

Какви ще са предизвикателствата пред новото правителство?

Нова Демокрация от своя страна, която се води победител на тези избори има много тежка задача и никой не може да й завижда. От дясната партия се очаква да се състави правителство по всяка вероятност с партньори, защото няма мнозинство в парламента и ще трябва да се сработи със социалистите от ПАСОК и евентуално ще се обърне и към Демократичната Левица. Дори и да се стигне до съставянето на такова правителство, Нова Демокрация ще трябва още от други ден, ако не от утре да започнат да определя много болезнени мерки, за да постигнат съкращения от порядъка на 11 милиарда евро от държаните разходи. Това е предвидено във втория Меморандум за финансова помощ между Гърция и нейните кредитори в последната пролет. Новото правителство ще трябва също така да предвиди в кои държавни предприятия и служби в следващите две години да бъдат уволнени около 150 хиляди души – нещо, което разбирате, че има много висока социална и политическа цена. Правителството на Нова Демокрация ще трябва да води много тежки преговори с кредиторите и да участва на срещата на високо равнище на 28 юни.

От сега става ясно, че в най-добрия за Гърция случай европейците няма да се съгласят на каквато и да е отстъпка, освен да отсрочат изпълнението на тежките мерки предвидени в този Меморандум. В същото време се очаква радикалната левица да остане в опозиция и да води една много яростна обществена съпротива срещу политическата политика. Като се има предвид назряващата и все по-остра социална криза в Гърция с 22% безработица и повече от половината млади хора под 25 години извън пазара на труда явно е, че на никое правителство не може да му се завижда.

Колко живот давате на това правителство?

Мога само да гадая и всички гадаят. Не искам да бъда зловещ пророк, но вече се чува, че ако не се проведат нови избори, то най-вероятно може да се очаква ново правителство до края на годината. Казвам го съвсем условно и много резервирано, защото за момента никой в света не може да каже какво може да се очаква в тази страна през следващите месеци.

Категории: Политика Гърция избори Пламен Точев
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus