Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рецесията, данъците и драхмата топят влоговете в гръцките банки

29 Март 2012 / 12:03:46  GRReporter
1340 прочитания

    “Гръцките банки преживяват своята Страстна седмица, но за съжаление няма да дочакат Възкресението си”. Така преди време беше описал състоянието на гръцката финансова система Михалис Мазуракис, главен икономист на Алфабанк. Според данни на Европейската централна банка всеки месец вложения от 4,6 милиарда евро “изтичат” от гръцките банки. През януари 2012 тази цифра е била 5,4 милиарда. В момента в техните депозити има 170,1 милиарда евро. Въпреки увеличените лихви по срочните влогове институциите не са успели да привлекат нови вложители.
    Анализаторите обясняват феномена с три причини. Продължаващата рецесия “изяжда” доходите на хората и те заделят все по-малко средства за спестявания. Големите данъци, с които ги облага държавата са непосилни за много хора и за да ги платят, те посягат към влоговете си в банките. И третата голяма причина е страхът от драхмата, който кара много хора да изнасят парите си извън Гърция, да ги държат в сейфове или по къщите си.
    Проблемно е представянето на банките и на Атинската борса, където акциите им загубиха 20 на сто от стойността си само за 7 поредни сесии. Под 1 евро са акциите на две от най-големите финансови институции в страната - една акция на банка Пиреос вече е 0,3150 евро, а на Eurobank EFG - 0,6760 евро. Една акция на националната банка на Гърция струва 2,08 евро. Финансовите анализатори обясняват обезценяването на банковите акции с неизвестността пред процедурата за рекапитализацията им, която все още е неясна и крие рска от национализацията им.
    Това, което знаем засега е, че рекапитализацията трябва да приключи до септември 2012, но от изявленията както на премиера Лукас Пападимос, така и на представителите на надзорната тройка става ясно, че условията, при която тя ще протече ще станат ясни преди разпускането на парламента. Според информация на capital.gr министърът на финансите Филипос Сахинидис ще представи на утрешното заседание на Eurogroup в Копенхаген законопроекта за рекапитализацията на гръцките банки. Основните текстове в него обаче продължават да не са изяснени, тъй като и правителството, и тройката осъзнават трудността на задачата.
    Така например не е ясно каква ще е цената на общите акции, в които ще участват частните инвеститори и Фондът за финансова стабилност, независимо дали те дават или не право на глас. Не са ясни и условията за обратното им  купуване. Особено парлив е моментът с качеството на капиталите, които гръцките банки искат веднага да вкарат, защото става дума за големи суми пари, които идват от страни извън еврозоната и техният произход трябва да е ясен. не това особено държи Европейската централна банка, която внимателно следи всички контакти и разговори на гръцките банкери с инвеститори от трети страни. Франкфурт се опасява, че “неясни капитали” могат да се възползват от ситуацията и чрез гръцката банкова система да влязат в европейската банкова система.
    Истината е, че гръцките банки все още не са се съвзели от окастрянето на дълга и въпреки че правителството им даде отсрочка 20 дни, за да оповестят финансовите си баланси за 2011 се очаква, че щетите им от PSI ще достигнат 26 милиарда евро. Това са суми, за които не е реално да се очаква, че ще бъдат покрити само от частните инвеститори и затова се смята за сигурно и участието на Фонда за финансова стабилност, който за рекапитализацията на гръцките банки е заделил 50 милиарда евро.

Категории: гръцки банки икономическа криза влогове рекапитализация частни инвеститори Фонд за финансова стабилност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus