Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рецесията продължава и през 2010 предвещават от Брюксел

04 Ноември 2009 / 07:11:34  GRReporter
1433 прочитания

Трагична се очертава картината на гръцката икономика за следващите две години, ако не се предприемат незабавни мерки за възстановяване, според резултатите изнесени от Хоакин Алмуния, комисар по финансовите въпроси на Европейския съюз. “След преразглеждането на предишни данни, свързани с държавния дефицит става ясно, че през изминалите месеци не са предприети ефективни мерки от предишното правителство”, заяви еврокомисарят след есенното предствяне на развитието на икономиката на стрaните от еврозоната в Брюксел. Очакванията са рецесията да се задълбочи през предстоящата 2010 година и се предвижда незначителен икономически възход през 2011 година.
    За 2009 година комисията отчита спад в развитието на БВП на Гърция от 1,1% , а за 2010 година прогнозира допълнителено намаление от 0,3% . Леко подобрение ще се усети през 2011 година, когато се предвижда БВП да се увеличи с 0,7%. Еврокомисарите са изчислили, че държавният дефицит тази година възлиза на 12,7% от БВП, което съвпада със стойностите изнесени от правителството на ПАСОК. При липса на промяна на финансовата политика на страната, тези показатели ще бъдат съответно 12,2% от БВП за 2010 година и 12,8% за 2011 година. Важно е да се подчертае, че при изчисляването на тези показатели не са взети под внимание пакетът от мерки за съживяване и развитие на местната икономика, които новото правителство ще пусне в действие след официалното гласуване на бюджета в четвъртък 5 ноември.
    За 2008 година европейската комисия е отчела, че държавните разходи са били в рамките на 99,2% от БВП, а за настоящата година се е покачил до 112,6% от БВП. Очакванията са за 2010 година те да достигнат до 124,9%, а за 2011 година рекордните 135,4%. По отношение на инфлацията комисията отбелязва, че през 2008 година е била 4,2%, а тази година отчита спад до 1,2%. За следващите две години, показателите се очаква да бъдат съответно около 1,4% за 2010 и 2,1% за 2011. Безработицата се очаква да достигне 11% от работоспособното население през 2001 година.
    Еврокомисарят Хоакин Алмуния призова държавите членки да субсидират дружества и институции, които изпитват финансови проблеми. Във връзка с въвеждането на нужните промени, които ще спомогнат за съживяването на гръцката икономика, комисията заяви: “Oчакваното повишение на икономическата активност в близко бъдеще ще се дължи основно на подобряване на политиката за опазването на околната среда и финансовата политика, както и въвеждането на ефективни промени в данъчното и обществено законодателство.”
    Според прогнози на комисията, Европейският съюз се очаква да излезе от икономическата рецесия в края на настоящата година, независимо от намаляването на БВП с около четири пункта. Предвижда се стабилен ръст на покачване от 0,7% за 2010 година и с 1,5% за 2011 година.

Категории: Алмуня икономика прогнози
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus