Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Реформаторската Десница е малка, но управленческа коалиция

06 Юни 2012 / 13:06:51  Анастасия Балездрова
1660 прочитания

„След 12 дни предизборният период ще приключи. Ще престанем да слушаме от телевизията теориите и идеологиите на партиите. Ще престанат да ни говорят за пари, които ще ни дадат, нищо че ги нямат. За парите, които ще изискат. За договори, които ще анулират и предоговорят. На 18 юни думите ще престанат и реалността ще излезе на преден план”, заяви в началото на речта си лидерът на партия Драси Стефанос Манос.

„Въпреки че останалите партии мълчат за това, признаците са наяве. Показателно е това, което се случва с лекарствата. Държавата продължава да предпочита да изплаща тройно по-високи в сравнение с частния сектор заплати на работещите в държавните предприятия, отколкото да използва част от малкото останали средства, за да подсигури лекарства, и най-вече за онкоболните. Това освен, че е несправеливо е и неморално”.

Стефанос Манос посочи, че след изборите меморандумът, срещу който роптаят всички остнали партии на пактика няма да бъде валиден. „Тройката ще дойде, ще установи, че не е направено нищо и ще има нов меморандум, който обаче ще бъде актуализиран на база на днешното катастрофално положение”.

Той посочи, че в Европа решенията се постигат след обширен диалог и договаряне. А то предпоставя доверие и ясна цел. „Ние нямаме нито едното, нито другото. Единствената цел до днес е как да вземем парите. А някои дори предлагат като хитра национална политика идеята: „сега, когато ги взехме, да не им ги върнем”.

Лидерът на Драси поясни, че никой не трябва да се съмнява, че ако Гърция анулира меморандума Европа също „ще вземе парите си и ще се оттегли”, с катастрофални последствия за страната.

„Ние заявяваме, че ако влезем в парламента и някой от нас бъде избран за министър, той веднага ще се откаже от депутатското си място. Смятаме, че на този етап разделението между законодателната и изпълнителната власт е много съществено. Освен това ще се откажем от държавното финансиране, на което имат право парламентарните сили. По-точно, от всеки около 10 евро, които се дават сега на партиите за всеки вот ние ще задържим само по 70 цента, а останалите 9,30 евро ще върнем в държавните каси. Избрахме тази сума, защото толкова получават и немските партии и смятаме, че тази сума е напълнодостатъчна”.

Коалицията между Драси, „Пресъздай Гърция” и Либералния алианс е безусловно за оставането на Гърция в еврозоната. Стефанос Манос заяви, че след сключването на новия меморандум трите партии ще поискат от всички останали политически сили да се обвържат, че няма да позволят Гърция да достигне отново до днешното положение.

 „Обявяваме се за незабавни съкращения в държавния сектор чрез уволнения или преминаване на служби и служители в частни фирми, които ще предоставят услуги на държавата на базата на частни договори. За уволнените държавни служители от коалицията предлагат те да получават 70 на сто от брутната заплата за три години, за да могат плавно да преминат в частния сектор.

Второто предложение на коалицията е утвърждаването на опростена данъчна система, която да е разбираема от гражданите и лесноуправляема от държавата. „Смятам, че премахването на всички данъци върху недвижимото имущество е правилна мярка. Първо, защото това, че някой има имот не означава, че може да плаща високи данъци и второ, понеже смъкват стойността на имуществото на всички ни – частници и държава. Убеден съм, че опростяването на данъчната система от само себе си ще намали укриването на данъци”. Стефанос Манос каза също, че гръцките партии ще трябва да се обвържат, че няма да се опитат да променят системата през следващите десет години, защото това пречи на инвестициите. „Никой инвеститор няма да дойде в страна, където не знае какво ще се случи след няколко месеца или след година. А само чрез инвестиции ще можем да намалим безработицата”.

Другото предложение е утвърждаването на справедлива пенсионна система, която да поддържа конкурентността, да помага на развитието и да гарантира минимална пенсия от 700 евро за всички граждани над 67-годишна възраст, независимо дали са внасяли осигурителни вноски. „С намаляването на вноските ще се намалят фирмените разходи, а заплатите на служителите ще се увеличат. Пенсиите могат да се поддържат от данъчната система, стига тя да бъде организирана правилно”.

Стефанос Манос разкритикува останалите партии. „Нова демокрация обещава да спести пари от орязване на излишни разходи, но направи точно обратното, когато беше на власт. От друга страна бъдете сигурни, че от СИРИЗА ще удвоят данъците, защото смятат, че това, заедно с конфискацията на имущество са мерки в полза на народа. Преди седмица пък Евангелос Венизелос убеди синдиката на държавните служители АДЕДИ, че няма да допусне уволнения в държавния сектор, когато в меморандума, който той лично подписа се посочва намаляването на държавните служители със 150 000 до 2015. Всички те – Нова демокрация, ПАСОК и СИРИЗА са подвластни на популизма и така не може да им се има доверие. А Демократичната левица иска удължаване на срока за фискално оздравяване до 2017. това означава нови заеми, нови меморандуми и още по-продължителна зависимост”.

В края на речта си възрастният политик посочи, че трите партии, които съставят предизборната коалиция са дълбоко проевропейски и реформаторски. „Може да сме малки, но не сме партии на протеста. Готови сме да допринесем за управлението на страната и да поемем полагаемата ни се отговорност. Това означава,ч е сме фактор на политическа стабилност”.

Категории: Политика Стефанос Манос Драси Пресъздай Гърция Либерален алианс избори меморандум програма
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus