Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рекапитализация и Фондът за финансова стабилност са двете решения за проблемите на гръцките банки

13 Февруари 2012 / 20:02:01  GRReporter
1537 прочитания

След като парламентът прие новия Меморандум за финансова помощ, влиза в сила и оздравителната програма за банките, които ще запишат сериозни щети след намалението на външния дълг държан от частни инвеститори с 50%. Фондът за финансова стабилност, който бе създаден със средства от Европа и Международния валутен фонд има 30 милиарда евро на разположение на гръцките финансови институции. Основното предимство е, че оздравителната програма за финансовите институции ще има петгодишен период на действие, а при нужда той може да се удължи до седем години. Банките ще запазят частния си характер. С дадените срокове анализаторите оценяват, че те ще могат да възвърнат заетите средства при положение, че икономиката на страната започне да се подобрява.

Новите условия за функционирането на Фонда за финансова стабилност ще бъдат приети със закон до края на март тази година, а дотогава Банката на Гърция ще има точна оценка за размера на нужните средства за рекапитализация на банките пострадали от дълговата криза. В оценката са включени както загубите от намаляването на номиналната стойост на гръцките държавни облигации от процеса PSI, така и заключенията от доклада на BlackRock за размера на “лошите заеми” в следващите три години.

Рекапитализирането на банките трябва да им осигури нива на капиталова адекватност според показателя CoreTier Ι от 9% до лятото на тази година, а през 2013 неговата стойност трябва да стигне 10%. След като непогасяемите кредити на държавните предприятия бяха включени в сделката за намаляване на гръцкия външен дълг PSI, държавата ще издаде на банките гаранции, които ще подкрепят допълнително капиталовата устойчивост на финансовите институции.

До месец и половина банките трябва да са готови с бизнесплановете си как да укрепят своя капитал. След това в рамките на шест месеца кредитните институции трябва да увеличат акционерния капитал в зависимост от нуждите на всяка банка. С него финансовите институции тябва да покрият минимум 10% от общата стойност на нужните им капитали, след което могат да прибягнат до помощта на спасителния фонд. Тя ще бъде предоставяна срещу издаването на акции без право на глас с петгодишна давност, след което ще трябва да бъдат изкупени обратно от банката. В случай, че банките не могат да си набавят 10-те процента от нужните им средства от пазара, те ще могат да вземат държавна помощ, но срещу акции с право на глас. Т.е. държавата ще заеме част от контрола на банката, според размера на отдадената помощ.

Сливанията и поглъщанията също са добър вариант за оцеляване на по-малките финансови институции, подобно на инциативата между Алфа банк и Юробанк, оценяват наблюдателите на пазара. Банките, които издадат акции с право на глас ще трябва да съобразят разходите си за заплати с тези в държавния сектор (които съвсем скоро ще бъдат сериозно окастрени). Освен намалените възнаграждения, работещите в банковия сектор са заплашени и от съкращения. В момента банковите услуги в Гърция се поддържат от около 55 хиляди работещи. Очакванията на надзорната тройка от Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд са, че консолидирането на сектора ще доведе не само до намаляване на средната стойност на заплатите, но и до съкращение на 15 хиляди работни места в него.

Ден след кризисното гласуване на Меморандум 2, докато пожарникарите гасяха последните димящи сгради от размириците в неделя, Атинската фондова борса отбеляза летящ старт. Тя затвори на 834,41 базисни пункта, а главният й индекс скочи с 4,65% в сравнение с петъчната сесия. Дневната стойност на сделките достигна 95,33 милиона евро, а спред показателят на гръцките държавни облигации достигна 3280,1 базисни пункта.

Категории: ИкономикаПазари банки Гърция рекапитализация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus