Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рекапитализацията на гръцките банки е гарантирана

08 Февруари 2012 / 22:02:27  GRReporter
1133 прочитания

Рекапитализацията на гръцките банки в процеса на намаляване на външния дълг е гарантирана и по всичко личи, че на местните финансови институции ще им се размине национализирането. Акциите, които държавата ще получи след като частичното финансира загубите на банките от преструктурирането на дълга ще бъдат без право на глас за три години. В сметката освен това са включени и 11 милиарда евро заеми към губещи публични предприятия като държавните железници, фирмите за управление на градския транспорт в Атина и в Солун, фирмите на държавния граждански авиотранспорт и националната отбрана.

В сряда министърът на финансите Евангелос Венизелос се срещна с ръководителите на големите търговски банки в Гърция, за да обсъдят крайния вариант на рекапитализация след приключване на процеса по намаляване на гръцкия външен дълг държан от частни фондове (PSI).

Междувременно външните наблюдатели започват да губят и малкото им останало доверие в европейското бъдеще на Гърция. Един от най-големите инвестиционни фондове в света PIMCO намали оценката на държавните ценни книжа на страните от еврозоната. Агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poors обяви, че гръцкият външен дълг не е устойчив дори и след 70% намаление, предаде Ройтерс. Затова след завършване на процеса по PSI, агенцията ще намали допълнително кредитния рейтинг на страната, която остава с отрицателни перспективи. Анализторът на S&P Франк Джил твърди, че колкото и да се кастрят задълженията на Гърция към частните кредитори, резултатът няма да е удовлетворителен, защото по-голямата част от държавни облигации на страната са държани от институционалните кредитори като Европейската централна банка. Той подчертава, че ако намалението от 50%-70% на дълга в частни ръце бе направено преди две години, резултатите за Гърция и облекчаването на дълговата тежест са щели да дадат много по-добър резултат.

През деня WSJ гръмна с новина, че Европейската централна банка най-вероятно ще се включи в процеса на обмяна на гръцките държавни облигации, но след това източници от институцията побързаха да пуснат опровержение по неофициални канали. Все още не е ясно как Европейската централна банка ще изиграе картите си, но един от сценариите сочи, че тя може да продаде книжата на Европейския фонд за финансова стабилност EFSF с намалена номинална стойност, от където Гърция ще ги изкупи обратно, след като се стабилизира. Въпреки мътната ситуация Атинската борса продължава да отбелязва печалба и в сряда главният й показател завърши със скок от 0,86% в сравнение с резултатите от вторник, като дневният й оборот надмина 112 милиона евро.

По последна информация съветът на министрите от еврозоната Юрогруп ще заседава в четвъртък следобед. Това означава, че Брюксел не може вече да чака лидерите на политическите партии в Гърция да си подават топката, кой да поеме отговорността за гласуването на тежките икономически мерки, за да се получи финансовата помощ от Европа. Времето изтича, а доверието в Гърция започва напълно да се изпарява.

Категории: ИкономикаПазари кризаГърция тройка преговори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus