Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рекапитализацията приключи, проблемите не

27 Юни 2013 / 16:06:20  Виктория Миндова
1152 прочитания

Националната банка на Гърция приключи рекапитализацията и пусна в четвъртък нови акции на борсата. Напливът от нови акции и гаранции (warrants) доведе до известен спад на гръцкия финансов пазар, но ръководствата на оцелелите частни банки изразиха задоволство, че са избегнали национализацията. Единствената банка, която не успя да набере капитал от частни инвеститори Eurobank влезе в нов етап на нестабилност, след като голяма част от финансистите в страната не се съгласиха с избора на новото ръководство и акциите й се сринаха с почти 30%.

“Моето послание е, че днешното събитие свързано с Националната банка на Гърция трябва да ни направи малко по- големи оптимисти за бъдещето на страната”, каза Георгиос Заняс, президент на Националната банка на Гърция в деня на пускане в обръщение на новите акции на банката на Атинската борса.

“С края на рекапитализацията на банките влизаме в един нов период. Банките, които вече са капиталово подсигурени трябва динамично да допринесат за катализиране на икономическото възстановяване. Страната трябва да изпълни не само поетите задължения, но и да проведе нужните промени и реформи, като успоредно с това да установи стабилна рамка за привличане на преки инвестиции, за да се стимулира производството и износа”, заяви преди отварянето на Атинската борса изпълнителният директор на Националната банка на Гърция Александрос Турколяс.

Значително по-песимистичен е тонът, който идва от Eurobank. Представители на финансовите среди коментират пред изданието Вима, че назначението на Христос Мегалу и Джордж Дейвид в управлението на Eurobank е резултат от политически натиск и външни интереси, а не на обективна оценка.

Според същия източник новият управителен директор Христос Мегалу е извън финансовите среди в последните две години и няма реална представа за нуждите на банката. Той има сериозен опит в консултациите и продажбите, но няма опит в управлението на една финансова институция.

Джордж Дейвид, който бе назначен за директор без изпълнителни функции във финансовата институция оглавява компания, която има около 50 милиона евро задължения към Eurobank и поставянето му на ръководна позиция открива ясен сблъсък на интереси. Друга гледна точка, която се има популярност сред общественото мнение е, че смяната на старото ръководство на банката е било наложително, защото то е отговорно за лошото финансово състояние на Eurobank.

Въпреки това, пазарът не реагира добре на новите назначения, нито на оставките на Никос Нанопулос, Никос Карамузис и Вирона Балис от ръководното тяло на старата банка. В сряда, ден след обявяването на новото ръководство акциите на Eurobank загубиха 29% от стойността си. Финансистите започнаха да говорят, че рокадите в ръководството не са ефективни и големите клиенти на банката започват един по един да се насочват към други финансови институции.

Eurobank стана собственост на държавния фонд за финансова стабилност, защото нямаше време да се подготви за рекапитализацията. По-голямата част от акциите й (около 85%) вече бяха преминали към Националната банка на Гърция, с която трябваше да се слее, но сделката се провали. Така Eurobank стана единствената банка, която беше спасена от държания механизъм.

Изборът на новото управление дава сигнал на инвеститорите, че банката се подготвя да бъде разделена на “добра” и “лоша”, като остатъкът от нея да бъде бързо продаден, съобщава интернет портала euro2day.gr. Това може да се окаже опасен експеримент, коментират специалистите.

Междувременно електронното издание на Ню Йорк Таймс обърна специално внимание на програмата за издаване на варантите (warrants) заедно с новите акции за рекапитализацията на банките. За всяка закупена нова акция, инвеститорите получават пакет от варианти, които им позволяват да закупят допълнително акции на банката на фиксирана цена.

Сделката позволява притежателите на варанти да осребряват книжата всеки шест месеца, като първата възможност е на 10 декември тази година.
Критиците на програмата отбелязват, че правителството губи от раздаването на warrants, в момент когато Гърция има сериозни проблеми с набирането на средства.
"Пазарната стойност днес от всички гръцки банкови варанти е 1,7 милиарда евро", каза финансистът и преподавател в Атинския икономически университет Спирос Пагратис. Той подчертава пред Ню Йорк Таймс, че тази сума надминава четири пъти стойността, която Гърция ще получи от приватизацията на една от стратегическите държавни компании DESFA.

Пагратис предвижда, че ако цената на акциите на банките увеличи стойността си с 50%, стойността на варантите ще се изкачи до 7,9 милиарда евро.

Изданието подчертава, че гръцките банки бяха спасени от фалит с пари на европейските данъкоплатци. От друга страна 58-те милиарда евро, които Гърция зае от европейския фонд за финансова помощ трябва да бъдат връщани в следващите десетилетия от гръцките данъкоплатци. В същото време по-голямата част от собствениците и управниците на местните банки продължават да заемат ръководните си постове, без да понесат отговорност за лошия мениджмънт през изминалите години.

Ню Йорк Таймс обръща специално внимание на банка Пиреос и изпълнителният й директор Михалис Салас, който наскоро продаде старите си акции на стойност 11 милиона евро и обяви, че ще купи нови. Ако информацията е вярна, банкерът трябва да е получил варанти (warrants) на стойност 2,5 милиона евро.

Пагратис изчислява, че ако сегашната ниска стойност на акциите на Пиреос скочи с 50%, стойността на варанти (warrants) притежавани от Салас ще се увеличат пет пъти и стойността им ще доближи 15 милиона евро. Той оценява, че печалбата ще е в ущърб на данъкоплатците, а изданието оставя отворен въпросът, защо никой не е подведен под отговорност за лошото състояние на банките.

Категории: ИкономикаКомпании банки рекапитализация проблеми Гърция Eurobank NBG
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus