Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рекапитализацията срина банковите акции

12 Ноември 2012 / 19:11:01  GRReporter
1423 прочитания

Гръцкото финансово министерство обяви условията за рекапитализацията на местните банки и срина Атинската фондова борса в понеделник. Издаденото министерско решение гласи, че банките трябва да имат коефициент на капиталова адекватност (Core Tier 1) от 9 %. Шест процента от деветте изисквани, за да се достигнат нужните капиталови нива ще дойдат от повишаването на акционерния капитал на банките.  В него ще вземат участие с 90% Гръцкият фонд за финансова стабилност и 10% от участие на частните акционери. В тези рамки новите банкови акции ще бъдат предложени с 50% намаление спрямо средната им пазарна цена в последните 50 дни преди пускането им на първичния пазар, съобщава Имерисия.

Разликата от 3%, за да се достигне крайната цел от 9% капиталова адекватност на финансовите институции ще бъде покрита чрез издаването на условно конвертируеми облигации (CoCos). Условните конвертируеми облигации се различават от редовните конвертируеми облигации по това, че вероятността облигациите да се конвертират в капитала е "условна". Т.е. зависи от определено събитие, като например цената на акциите на компанията да надвиши определено ниво за определен период от време.

Според специалистите те имат ясно счетоводно предимство, тъй като за разлика от другите видове конвертируеми облигации, облигациите CoCos не трябва да бъдат включвани в нетнатата печалба на акция на компанията, докато са подходящи за конвертиране. Това е също форма на капитал,  който регулаторите се надяват да се превърне в опора на финансите на банката по време на стрес.

Условните конвертируеми облигации в случая на банковото рекапитализиране в Гърция ще имат начална лихва от 7%, която ще се увеличава с половин процент годишно в период на пет години. След това конвертируемите облигации се очаква да се обърнат в акции. 

Банката си запазва правото да не плаща лихвата по конвертируемите облигации в случай, че има опасност показателят за капиталова адекватност да падне под 7%. Акционерите във финансовите институции ще могат да придобият за всяка нова издадена акция девет варанти (warrants) – книжа, които дават право за обратно изкупуване на акциите в определен период на време.

Атинската фондова борса не прие добре начинът, по който правителството реши да спаси гръцките банки. Главният показател спадна с 3,63%, като достигна 772,9 базови пункта и 74,3 милиона евро оборот.

Показателят на банковия сектор се срина (-14,4%), както и на финансовите услуги (-5,01%). Друг пострадал се оказа секторът на строителството (-5,14%). От банките най-много пострадаха акциите на Eurobank, които загубиха около една шеста от стойността си само за ден (-17,35%).

Последните данни сочат, че Атинската фондова борса е загубила 39% от оборота си за първите девет месеца на 2012 в сравнение с нивата от миналата година за същия период. Капитализацията се е сринала с 48% в сравнение с януари -септември 2011, а сделките са намалели на половина. Печалбата на борсата след данъци и такси е достигнала 8,8 милиона евро, в сравнение с 21,8 милиона евро през първите девет месеца на миналата година.

Категории: Икономика рекапитализация банки криза Гърция Атинска борса
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus