Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Решаваща седмица за приватизацията

22 Юни 2013 / 11:06:37  GRReporter
1618 прочитания

Решаваща се очаква да бъде следващата седмица за приватизацията на Националния оператор на газопреносната мрежа и на Държавния тотализатор ОПАП, за който още от миналия ноември се очаква подписът върху договора на холдинга, спечелил конкурса. Увеличиха се и проблемите на фериботната компания АНЕК заради приватизацията на Държавната компания за природен газ, след като руската Газпром обяви, че няма да участва в нов конкурс за продажбата на компанията.

Що се отнася до Националния оператор на газопреносната мрежа изглежда, че всичко се движи безпроблемно. След одобрението на цената от 400 милиона евро на фирмата Socar за 66%  от компанията  в четвъртък,  вчера изявленията азербайджански представители засилиха усещането, че нещата се движат, и то успоредно с договора за трансадриатическия газопровод ТАП. В изявлението на Socar се подчертава, че холдингът е сключил договор с Агенцията за публичната  частна държавна собственост за 66% от газопреносната компания. Президентът на Socar, Rovnag Abdullayev заяви, че решението за придобиване на газопреносния оператор е в съответствие със сегашните връзки на високо равнище между Гърция и Азърбайджан, както и между главните енергийни компании на двете страни. „Socar има голям опит в газопреносните системи за природен газ в региона на Каспийско море и се очаква да работи в Гърция по първия подобен проект в Европейския съюз” каза още президентът на Socar.

Fitch предупреждава

Проблеми обаче създава предупреждението на Fitch, че ако сделката бъде платена в брой, това ще създаде натиск върху кредитния профил на  Socar. Оценката на Socar се движи заедно с тази на Азърбайджан, туй като е известно, че компанията поддържа тесни връзки с правителството и държавната компания Sofaz по основни инвестиционни и финансови решения. От Fitch се безпокоят, че ако цените на петрола паднат много под 105 долара за барел през 2013 и под 100 долара през 2014, тогава Азърбайджан ще има по-висок дефицит, и като резултат ще се повлияе и на оценката на страната и на способността й да подкрепя Socar.

Въпросът за участието на Гърция във фирмата за построяването и управлението на трансадриатическия газопровод ще се изясни през уикенда. Заместник-министърът на развитието Нотис Митаракис от вчера е в Азърбайджан, за да участва на годишната среща Съвета на директорите на Черноморската банка за търговия и развитие. По време на престоя си в Баку ще има среща с министъра на финансите на Азърбайджан и с президента на Съвета на директорите на банката Samir Sarifov.

Извън конкурса

Руската компания Газпром няма да подава оферта в новия конкурс за приватизацията на Държавната компания за природен газ, както обяви ръководителят на експортния отдел на компанията. Запитан дали Газпром ще направи нова оферта, Александър Медведев заяви „Не, няма да го направим”. Припомня се, че Атина, която има за цел да събере 1,8 милиарда евро  от приватизацията до края на септември, не успя миналата седмица да привлече никаква обвързваща оферта за газовата компания и заяви, че ще се организира нов конкурс. Малко след руското „не”, източник от Газпром е заявил, че „в случай на обявяване на нов конкурс за приватизация на компанията, Газпром ще проучи детайлно условията и след това ще вземе решение за участието си”.

Как се развива процесът на приватизация на Държавния тотализатор ОПАП

„Без коментар” беше отговорът на директора на компанията в отговор на въпроса как се развива приватизацията й. Той добави, че за това е отговорна Агенцията за публичната  частна държавна собственост. По-подробно, в рамките на вчерашното годишно общо събрание на ОПАП, отговаряйки на дъжд от въпроси за приватизацията, както и за създаване на консорциум с Ιntralot с със Scientific Games, който е основният проблем при продажбата на 33% от тотализатора, Костас Луропулос подчерта, че става въпрос за много сложен процес, и че има конкретен план, но преговорите все още продължават. Това споразумение за консорциум е съставено, както каза той,  в пика на кризата през 2011, когато условията на пазара са били много по-различни.

Обяснявайки защо ОПАП, макар че притежава 67% от консорциума ще трябва да има и гласовете на другите двама партньори при вземане на решения, той заяви, че това важи само за определени въпроси, като например  увеличаването на акционерния капитал, за да бъдат защитени миноритарните акционери, тоест Intralot и Scientific Games, Луропулос подчерта още, че ОПАП може да има парите, но за да се управлява тотализаторът трябват и техническите познания на двете компании, които са гиганти на международния пазар на игрите със залагания.

Що се отнася до политиката на дивидентите, акционерите одобриха вчера разпределянето на дивидент от 0,57 евро, а управлението на компанията добави, че са пристъпили към разпределянето на най-ниския разрешен от закона процент от печалбите – 35%, защото компанията ще инвестира останалите средства в размер на около 300 милиона евро тази година и около 130 милиона догодина.

Транстладриатическият газопровод: стъпки за осъществяване на споразумението

Категории: приватизация Газпром Агенция по приватизация Държавна газова компания Национален оператор на газопреносната система Държавен тотализатор ОПАП трансадриатически газопровод
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus