Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Решението на кипърския проблем не може да дойде от чужбина

23 Май 2014 / 11:05:53  GRReporter
782 прочитания

В четвъртък късно вечерта завърши официалното посещение на американския вицепрезидент Джо Байдън в Кипър. Кипърското ръководство нарече това посещение историческо, като подчерта, че САЩ са признали суверенните права на Република Кипър в нейната изключителна икономическа зона. От своя страна Байдън заяви, че е готов да помогне и за осъществяване на договореното за Амохостос (Фамагуста).

Говорителят на кипърското правителство Никос Христодулидис в писмено изявление съобщи, че „се е оправдала напълно оценката за историческия характер на посещението на американския вицепрезидент в Република Кипър“.

Коментирайки съдържанието на разговорите между Джо Байдън и кипърския президент Нико Анастасиадис, Христодулидис посочи, че се потвърждава последователната принципна позиция на САЩ и цялата международна общност по отношение на признаването в Кипър само на един легитимен субект – Република Кипър и нейното законно избрано правителство.

«Бе установен повишен интерес от страна на Вашингтон в усилията за прекратяване на окупацията и обединяването на Кипър, на основата на двуобщностна, двузонална политически равноправна федерация», посочи в изявлението си правителственият говорител.

По-нататък той отбеляза признанието от страна на САЩ за това, че съществени и смели мерки да изграждане на доверие, като описаните в предложението на кипърския президент, ще дадат нов тласък в диалога и ще възродят надеждите на народа за постигане на решение възможно най-скоро.

Според правителствения говорител, едновременно с това са признати и неотменните суверенни права на Република Кипър в нейната изключителна икономическа зона, както и важната геостратегическа роля на Кипър в региона на източно Средиземно море, и възможността страната да представлява алтернативен енергиен коридор.

По въпроса за Амохостос (Фамагуста)

В последното си изявление на кипърска земя след вечерята, дадена на кипърския президент Никос Анастасиадис и турския лидер Дервиш Ероглу, американският вицепрезидент призова лидерите на двете общности да обсъдят предложението за Амохостос, и подчерта, че САЩ са готови да помогнат за реализирането му. (Амохостос, или Фамагуста, е град в източен Кипър, в пределите на турската част на острова, откъдето кипърските гръцки са били изгонени през 1974).

Нека припомним, че според публикация във вестник „Гени Дюзен“ от сряда, кипърският президент Никос Анастасиадис и Дервиш Ероглу изглежда са стигнали до някакво съгласие (според вестника обща декларация) за достъп на специалисти в затворената зона на Амохостос, с цел да подготвят техническо-икономически доклад за възстановяването му.

«Решението не може да бъде наложено от чужбина» 

Също така Джон Байдън посочи, че решението на кипърския въпрос не може да бъде наложено от вън, а трябва да бъде постигнато в резултат на съгласието между лидерите на двете общности, като бъде чут и гласът на гражданското общество.

Вечерята

Вечерята, дадена от американския вицепрезидент продължи три часа, един час повече от предвиденото, което забави и отпътуването на официалния гост от Кипър.

Джо Байдън заяви също така, че по време на вечерята и Никос Анастасиадис и Дервиш Ероглу са потвърдили стремежа си към общата цел – обединяването на Кипър в една двузонална, двуобщностна федерация.

«Установих допирни точки във връзка с различни аспекти на проблема, видях обаче и различия, които не вярвам, че не могат да бъдат преодолени. Има още много работа, но това, което чух от двамата лидери, ми дава надежда, че този път решението е постижимо», добави той.

Интересите на САЩ

Джо Байдън отбеляза, че САЩ се надяват скоро да бъде постигнат напредък по основните въпроси, което ще доведе до последния етап на преговорите под егидата на ООН.

На въпроса какъв интерес имат САЩ от решаването на кипърския проблем, американският вицепрезидент каза, че и президентът Барак Обама, но и той самият, вярват, че Кипър е ключов партньор в един район, изправен пред много предизвикателства.

«Както президентът Обама, така и аз, вярваме, че островът може да се превърне в още по-силен партньор, ако следващото поколение кипърци успее да израсне без тежестта на разделението, което ще разшири хоризонтите му», посочи той и добави, че Кипър може да се превърне в сила на мира, благоденствието и стабилността в източно Средиземно море и това ще е полезно за целия свят.

Джо Байдън каза, че в усилията за решаването на проблема винаги ще има хора, които смятат, че това е невъзможно, но е установил, че двамата лидери са решени да ги опровергаят.

 

 

Категории: американски вицепрезидент Джо Байдън посещение Кипър кипърски проблем
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus