Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ръководителят на водоснабдяване ще води приватизацията

11 Март 2013 / 14:03:39  GRReporter
1005 прочитания

Новият председател на Агенцията за управление на публичната собственост, която ръководи приватизационната програма на Гърция е Стелиос Ставридис. До миналата седмица той беше председател на компанията за управление на обществените води EYDAP. Ставридис беше назначен от финансовото министерство след като довчерашният ръководител на Агенцията, Такис Атанасопулос стана главен обвиняем в дело срещу управителния съвет на гръцката НЕК за нанесени щети през 2007.

Стелиос Ставридис има магистърска степен по машинно инженерство от университета в Цюрих, Швейцария. Следдипломна му квалификация е в областта на бизнес администрацията и икономиката. Бил е асистент в Института по термодинамика в Цюрих. Говори свободно английски, френски, немски, както и добър италиански и испански език. През 80-те години на миналия век е бил изпълнителен директор на Lavipharm, както и главен изпълнителен директор във водещата компания в текстилната промишленост Aigaion. През 90-те минава през ръководни постове както в Hellenic Petroilium, така и рафинерията в Аспропиргос. През ноември 2012 е бил назначен за председател на управителния съвет и изпълнителен директор на EYDAP.

Финансовото министерство гласува вот на доверие на Ставридис не само заради мениджърския му опит, но заради добрите му връзки в бизнес средите в страната и в чужбина. Той е член на борда на директорите както в Гръцко-американската търговска камара, така и в Атинската търговско-индустриална камара. Според автобиографията му качена в личния му сайт е председател на Комитета за социален диалог EuroCommerce – организация на работодателите в Европа, която представлява над шест милиона търговски предприятия, в които работят 31 милиона души.

С встъпването на Ставридис в длъжност, Агенцията за управление на публичната собственост обяви търг за продажба и отдаване под аренда на 28 ключови публични сгради. Между тях са недвижими имоти, които доскоро са приютявали министерства, данъчни управления и полицейски участъци. Инвеститорите, които изразят интерес ще имат възможност или да придобия сградите, или да сключат дългосрочни договори за ползване на недвижимите имоти. Първата фаза на процеса е събирането на оферти и крайната дата е 19 април тази година.

Ако инвеститорите отговарят на критериите поставени от министерството на финансите, ще получат одобрение за участие във втория етап. Тогава заинтересуваните ще подпишат договор за конфиденциалност и ще получат допълнителна информация за структурата на сделката и условията по нейното извършване. В третата фаза на раздържавяването на 28-те сгради ще бъдат избрани новите собственици/ползватели според предоставените от тях проекти.

Между имотите обявени на търг са сградите на министерството на културата, на главна дирекция на полицията в Атина, министерството на правосъдието, на образованието, на здравеопазването, на дирекцията “Криминални разследвания” и на Националната статистическа служба. Сградите на тези министерства са в различни райони на Атина, който се отличават с високата си търговска стойност на недвижимите имоти. Все се още не е известно къде ще бъдат преместени административните дейности на тези институции. В плана за приватизация са включени и административни сгради във Солун, Серес, Ксанти и Коринт.

Категории: ИкономикаПазари приватизация Агенция за управление на публичната собственост
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus