Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Роднините на Папаконстантину скрили данъци за шест милиона евро

11 Юни 2013 / 15:06:41  GRReporter
854 прочитания

Около 6 милиона евро са си спестили от неплатени данъци братовчедите на бившия финансов министър Георгиос Папаконстантину, става ясно от доклада на Службата за борба с финансови престъпления, който се очаква да бъде внесен в парламента.

Според резултатите от проверката двойката Сикиаридис – Папаконстантину, както и съпругът на другата братовчедка на бившия министър не са успели да докажат как са придобили част от вложенията си, описани в списъка Лагард.

По-конкретно, укритите суми, които не са били обложени с данъци в Гърция са:

Андреас Росонис – 1 457 000 евро

Марина Папаконстантину (негова съпруга) – 193 499 евро

Симеон Сикиаридис – 1 666 318 евро

Елени Папаконстантину (негова съпруга) – 2 987 660 евро.

По силата на данъчното законодателство двете семейства ще трябва да внесат в държавните каси сумата от около 10 милиона евро, която включва глоби и лихви.

Братовчедките на бившия министър - Елени и Марина Папаконстантину

Разкритията на финансовите инспектори са много важни данни по случая, тъй като са свързани пряко с това дали бившият министър действително е заличил имената на близките си от прословутия списък. Преди по-малко от седмица парламентът реши да препрати случая за разследване от правосъдието. Ако съдебният състав потвърди обвинението, Георгиос Папаконстантину може да получи доживотна присъда за углавно престъпление, извършено по време на служба.

Днес неговите близки бяха призовани да се явят пред разследващата случая парламентарна комисия, но малко след обяд стана ясно, че те няма да отидат и да дадат показания. Според източници двете сестри и братовчедки на бившия финансов министър са изпратили писмо до членовете на комисията. Техните съпрузи – Андреас Росонис и Симеон Сикиаридис се очаква да последват същата тактика. Отказът на четиримата не е нов. При предишни повиквания те също не се отзоваваха, като оправдаваха отказа си със съдебното дело по случая.

По-късно днес Георгиос Папаконстантину ще получи всички материали от разследването на комисията. В края на процедурата той също ще бъде призован да даде своите обяснения за фактите.

В интервю за радио Вима 99,5 председателят на комисията Христос Маркоянакис заяви, че по-голямата част от разследването е приключила и единственото, което остава е разпитът на Георгиос Папаконстантину и неговите близки. След това случаят ще се поеме от правосъдието.

Категории: Политика Герогиос Папаконстантину роднини списък Лагард укриване на данъци правосъдие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus