Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Русия обмисля ограничения върху вноса на гръцки плодове

01 Август 2014 / 10:08:31  GRReporter
1277 прочитания

Руската служба за санитарен контрол на плодовете и зеленчуците е на път да наложи ограничения върху вноса на плодове от Гърция, съобщи нейният заместник-директор Алексей Алексеенко пред новинарската агенция РИА Новости.

Службата загатна за това свое намерение още в началото на настоящата седмица, когато съобщи, че е възможно да наложи ограничения върху вноса на плодове от страните-членки на Европейския съюз и като причина изтъкна „продължаващия внос на продукти, заразени с опасния паразит Grapholita molesta”.

В сряда екип на службата откри паразита в нектарини, внесени от Гърция, пише РИА Новости. „Сега нашите експерти се намират в процес на преценка за сериозността на ситуацията и размера на опасността. Проверката ще приключи след няколко дни, в началото на следващата седмица. След това е много вероятно да бъде наложено ограничение върху вноса на гръцки плодове в Русия”, допълнил Алексеенко.

По думите му решението на службата ще бъде взето въз основа на броя на нарушенията на фитосанитарните изисквания. „Периодът на внос на плодове е в началото си, започна и вносът от Гърция. Ще проверим товарите и ще решим”, казал още заместник-директорът на руската служба.

По данни на Руската федерална митническа служба, през 2013 от Гърция са били внесени цитрусови плодове, грозде, пъпеши, ябълки, круши, кайсии, вишни, череши, праскови, сини сливи и други дребни пресни плодове, като малини, къпини, фурми и други.

Общата стойност на вноса от Гърция е възлязъл на 611,3 милиона долара, а 34 на сто от него е бил осъществен от вноса на плодове.

Общият дял на Гърция от вноса в Русия на кайсии, нектарини, праскови и вишни е достигнал до 12,5 на сто – 57,8 хиляди тона, които възлизат на 90,1 милиона долара.

В категорията „други пресни плодове” делът на Гърция е 15,7 на сто (58,7 хиляди тона на стойност 97,1 милиона евро) и е много по-малък във вноса на всички други плодове. Миналата година гръцкият внос на цитрусови плодове е стигнал до 14,2 килотона (15 милиона долара), на грозде 1,1 килотона (2,3 милиона долара), на пъпеши 0,2 килотона (0,2 милиона долара), на ябълки и круши 3,4 килотона (3,6 милиона долара).

Преди няколко дни и със същия предтекст  руските власти наложиха ограничения върху вноса на плодове и зеленчуци от Украйна, Полша, Холандия и Молдова и заявиха, че мярката ще бъде разширена най-вече „върху вноса от страни от Източна Европа”.

Обезпокоени от вероятността от налагане на ограничения и спрямо гръцките продукти, гръцките износители алармираха с писмо до Европейската комисия за последствията, които ще имат те за икономиката на страната. В отговора на Жозе Мануел Барозу към Гръцката асоциация на износителите се посочва, че търговските договори, които ЕС е сключил на 27 юни 2014 с Украйна, Молдова и Грузия „са в състояние да предложат нови перспективи за европейската индустрия, включително и за гръцките износители”.

Според официалните данни на асоциацията обаче Русия е вносител „номер 1” в Гърция и 20-та в класацията на най-добрите пазари за гръцките продукти. От Асоциацията на гръцките износители посочват, че вероятните последствия на засилването на търговската „война” между ЕС и Русия ще струва на гръцката икономика много милиони евро и ще засегне осезаемо много производителни сектори, както и туризма и транспортните услуги. Според преценките на износителите загубите ще са от порядъка на около 7,5 милиарда евро, което се равнява на 4 на сто от Брутния вътрешен продукт на страната.

Категории: ПолитикаИкономика Русия ограничения върху вноса на гръцки плодове Асоциация на гръцките износители Европейска комисия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus