Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Руски интереси превземат гръцката енергетика

08 Юни 2013 / 10:06:08  GRReporter
2059 прочитания

Висока цена и намаляване на цените на природния газ договаря  Агенцията за публичната  частна държавна собственост от името на правителството в конкурса за Държавната компания за природен газ и Националния оператор на газопреносната мрежа, който ще приключи през следващата седмица.  Конкурсът, след многото фази, през които премина в последните 14 месеца (поканата за заявяване на интерес беше направена през февруари 2012) придоби окончателната си форма.  За газовата компания (след оттеглянето на Sintez)  остана офертата на Газпром, която покрива 76% от нуждите за природен газ. Всичките изисквания на директора на руския енергиен гигант Алексей Милер са задоволени напълно. При това положение гръцката държава постави на масата за преговори и горещия въпрос за намаляване на доставните цени на природния газ за Гърция, които са между най-високите в Европа.

Руските искания

Руската страна не отваряше тази тема докато не си осигури задоволяване на исканията, между които размера на гаранцията, намаляването й в полза на наддаващия и уреждането на дълговете в размер 450 милиона евро от частните производители на електрическа енергия. Сегашната дискусия съдържа значително намаляване на цените на природния газ, което може да доведе до намаляване на първоначалната цена на компанията, която от 900 милиона евро в обвързващата оферта стигна до 800 милиона, според фактори участващи  преговорите. Пак според тях, със сигурност ще се стигне до договор.

Проблемът е как европейските власти ще погледнат на тази приватизация. Намаляването на цената на газа е свързано с приключването на приватизацията и подписването на споразумението. С други думи, ако газовата компания не премине в ръцете на Газпром, цените на газа за Гърция няма да бъдат намалени.  В същото време се очаква и съдбата на оператора на газопреносната система, който е собственик на мрежата за пренос на газ от границите и участва във „войната на тръбите” от Азия за Европа. Никой не може да бъде сигурен, че Sintez, които напуснаха конкурса за газовата компания ще подаде оферта за оператора на газопреносната система.

Картелът между PPF и Терна

Още не е известно становището на  картела между чешката фирма PPF и гръцката Терна. με την ΤΕΡΝΑ. От тук нататък интерес за газопреносната компания ще представлява и азербайджанската компания Socar. И тази кандидатура е свързана с по-широки геостратегически интереси, по-специално участието на Гърция в изграждането и управлението на петролопровода TAP,  който ще започва от Кипи на границата с Турция, пресичайки Северна Гърция и ще отива в Албания, а от там под морското дъно- в Италия, където ще се свързва с трансевропейските енергийни мрежи. Петролопроводът ще се зарежда от находището Шах Дениз от азербайджанската част на Каспийско море. Въпросът за участието на Гърция в компанията за експлоатирането му от доста време се договаря с правителството на Азърбайджан. Беше обсъден и на скорошното посещение на гръцкия премиер в Баку. В компанията днес участват фирмите Statoil (Норвегия), Axpo (Швейцария) и немската  E.ON. Ако  Socar спечели конкурса за оператора на газопреносната система – това значително би улеснило участието на Гърция, дори и със символичния 1%.

Приватизацията на Държавната газова компания ще проправи пътя и за приватизацията на компанията Гръцки петроли. Следващите големи приватизации ще са на Държавното летище „Елефтериос Венизелос” в Атина, провинциалните летища, на Държавната водоснабдителна компания, на пристанищата в Пирея и Солун.

Държавните имоти – в две групи

Агенцията за приватизация избира недвижимите имоти, които ще бъдат продадени. Те са разделени на две групи. Първата се отнася до недвижими имоти, които ще бъдат раздържавени и до увеличаването на приходите от тях. Втората се отнася до Министерството на финансите и ще включва имоти, които също ще бъдат продадени, а приходите от това ще се прибавят към необлагаемите приходи. Имотите, които ще се продадат чрез облигации трябва да имат две конкретни характеристики: да са чисти от всякакви юридически проблеми и успоредно с това да могат бъдат убедени инвеститорите,че ще имат увеличаващи се приходи от тях.

Продажбата на имотите е спешна с оглед на това, че до ноември Агенцията трябва да състави план за продажбата на около 76 000 имота, които са в портфолиото на Компанията за държавни имоти, както и план за преминаването на стотици имоти, контролирани днес от различни държавни организации под управлението на Компанията за държавни имоти.

Приходи от бивши казарми

В доклада на МВФ, както и в този на ЕС за изпълняването на меморандума специално се отбелязват недвижимите имоти на Министерството на земеделието на и на Министерството на отбраната като източник на приходи от продажба на имоти. До ноември на тройката трябва да бъде представен план, който да описва възможностите и механизмите за продажбата на тези имоти.

Четири етапа

Като МВФ, така и ЕС са съгласни, че продажбата на имотите закъснява значително и има все още хиляди проблеми, които трябва възможно най-бързо да бъдат разрешени. На база на меморандума, до края на годината приватизационната агенция трябва да придобие пълен контрол над 1000 имота. Прехвърлянето им ще стане на четири етапа, тоест по 250 имот на тримесечие. Първият пакет имоти беше прехвърлен в средата на април.

Категории: приватизация Газпром Агенция по приватизация Държавна газова компания Национален оператор на газопреносната система Гръцки петроли
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus