Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Руски мафиоти си организираха среща в Атина

03 Май 2013 / 12:05:54  GRReporter
2473 прочитания

Голяма среща на руски и грузински мафиоти е организирана в средата на януари 2013 в Атина, без това да стане публично известно. Според публикации на испански вестник, по време на това събиране за глава на грузинската мафия  в световен мащаб е обявен Захар Калашов, който е арестуван от юни 2010 в испански затвор. Потресаващото е, че тази среща на грузинските мафиоти в гръцката столица е организирана под носа на гръцките власти от 51-годишния Лаша Шушанашвили, известен като бивш касиер на грузинската мафия, който се намира в гръцки затвор. Това е пример за сигурността, както и за „свободата на движение”, която имат гръцките и чуждите престъпници в местата за задържане в Гърция, след като освен другите неща организират и  престъпни „конгреси”  с участието на подбрани мафиоти.

Мафията гласува...

Въпросната публикация е качена на уеб страницата на испанския вестник ΑΒC със заглавие „Калашов организира събиране на мафиоти в Атина”. Според нея „Шушанашвили имал за цел самият той да се сдобие с контрол над грузинската мафия и да запълни празнината, която се е появила  след убийството на предишния лидер Аслан Усоян в Москва в средата на януари, но в крайна сметка Калашов е надделял ”.

Според репортажа грузинският мафиот, който е задържан в гръцки затвор „е успял да организира мафиотското събиране в Атина от затвора, тъй като има такава власт там, че е успял да си извоюва да му направят фитнес и басейн в затвора, в който се намира”. В статията се говори и че „Не предизвиква изненада фактът, че Шушанашвили има толкова привилегии, ако се вземе предвид, че според информациите той е успял да се укрие при първата операция по арестуването му (състояла се през март 2010 в рамките на трансевропейската операция под името Java), плащайки 800 000 евро на гръцката полиция”. Полицията в крайна сметка го арестува през януари 2012 в един атински хотел, където се е намирал от ноември 2011.

Плащал ли е на полицаи?

В публикацията се отбелязва, че нито руските, нито гръцките полицейски власти са дали информация относно срещата на мафиотите в Атина. Освен това се казва, че връзките между съдебните и административните власти на Гърция и  Испания са замразени „заради епизода с бягството на Шушанашвили от операцията Java през март 2010 и последвалото отричане на гръцката прокуратура  да предаде грузинския обвиняем на Испания, така че да бъде съден с останалите арестувани при операцията”. Шушашанашвили е арестуван през януари 2012 в хотел на ул. Кавури на базата на заповед, издадена от испанските съдебни власти. Той се смята за водач на рускоезичната мафия в световен мащаб, нещо, което той самият категорично отрича. 51-годишният грузинец  беше определен от американския президент Барак Обама за „престъпник номер едно в света”.

 Шушанашвили е обвинен на базата на подслушани разговори, че е организирал от Гърция убийствата на свои противници във Франция и Италия. През пролетта на 2010 испанците обвиняват гръцките полицаи, че са взели 800 000 евро, за да не арестуват грузинеца, който според информациите тогава се е намирал в хотел „Македония Палас”.  Тези обвинения обаче никога не са разследвани от гръцката полиция. Успоредно с това кадри от Министерството на правосъдието определиха като смешни  информациите за басейна и фитнес, които са на разположение на грузинеца в  гръцкия затвор. На 9 март 2013 Апелативният съд в Солун реши срокът на задържането на Шушанашвили, който е задържан от 12 месеца в затворите в  Коридалос, Гревена и Диавата, да бъде удължен с шест месеца.

„Невидимият” лидер 

Убийството на дотогавашния световен лидер на рускоезичната мафия Аслан Усоян беше извършено през януари 2013 пред луксозен ресторант в Москва.  Трябвало е да бъде намерен негов наследник при организираната с любопитна лекота среща на гръцка територия. Новият водач на руската мафия, избран на „изборите” в Гърция Захар Калашов е арестуван на 8 септември 2010 в Марбея. Той носи прякора „невидимият човек”. Смята се за лидер на грузинската мафия в Испания и е обвинен за множество престъпления и за пране на мръсни пари. Между другото, през 2000 е обвинен за отвличане на американски бизнесмен, за освобождаването на който са поискани 1,2 милиона евро.

 

Категории: рускоезична мафия събиране Захар Калашов Лаша Шушанашвили арест лидер
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus