Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА: Държавен контрол върху банките и мораторум на дълга

08 Май 2012 / 14:05:23  GRReporter
1534 прочитания

Гръцкият народ даде зрял и отговорен вот, който показва, че той не иска безжалостните мерки и икономическите съкращения на договора за финансовата помощ, заяви Ципрас след получаване на мандата за създаване на правителство. Той призова Самарас и Венизелос да изпратят нови писма до институционалните кредитори на Гърция в Брюксел и Вашингтон, че няма да изпълнят задълженията по финансовата помощ.

Лидерът на радикалната левица поиска моментално анулиране на законите за съкращения и реформите на трудовия пазар, както и държавен контрол на банковия пазар. За радио Вима 99,5 представителят на СИРИЗА Димитрис Стратулис заяви: “Гарантираме, че депозитите на гражданите ще се използват за икономическо развитие и производственото възстановяване на страната”.

Според СИРИЗА гръцките банки нямат нужда от рекапитализация, защото имат около 165 милиарда евро граждански и корпоративни депозити. След като банките бъдат вкарани под държавен контрол (национализация), тези средства ще започнат да се раздават за “инвестиции” в производството. Ето какво казва пред Вима Димитрис Стратулис:

Технически и икономически да кажем, че се отказваме от Меморандума. Как ще действате с банките? Без меморандума банките ще се окажат с празни ръце?

Няма да са с празни ръце. Банките вече имат 165 милиарда евро депозити на гръцките граждани.

Това са наши пари, не на банките.

Чрез пряк контрол на банките, ние гарантираме депозитите на гражданите и ще използваме тези пари за развитие и производствена реконструкция на страната.

Значи ще сложите запор на частните депозити?

Казваме, че ще ги гарантираме, няма да им слагаме запор.

Тогава как ще ги използвате за икономически ръст, като парите в банките са притежание на гражданите?

Къде другаде трябва да се използват, ако не за икономически ръст? До днес се използваха за раздаване на печалби между акционерите на банките. Не трябва ли банките да осигуряват ликвидност, да дават заеми на малките и средни предприятия, да дава заеми на народа, за да прави къщи или да дава потребителски заеми? Става въпрос за политическа воля.

Разбира се (парите от депозитите в банките) ще се използват и за възстановяване на пенсиите, намаляване на дълговете на гражданите и инвестиции.

Смятате да възстановите заплатите и да отмените съкращенията върху пенсиите с тези пари?

Това е очевидно. Не е ли това предизборната цел, заради която СИРИЗА бе избрана? Когато казваме, че ще използваме парите на банките за икономическо развитие, имаме предвид за подкрепа на социалните, публичните и частните – подчертавам частните – инвестиции, за да възстановим производствената сила на държавата.

Имате предвид парите от депозитите, нашите пари на гражданите?

Защо, това не правят ли банките?

Категории: Политика СИРИЗА Ципрас национализиране банки Гърция мораториум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus