Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА би следвало да имат план за ролята си на опозиция

18 Юни 2012 / 19:06:57  Анастасия Балездрова
1667 прочитания

С Георгиос Влавианос разговаряхме пред сградата на гръцкото президентство, малко след като Андонис Самарас получи мандат за сформиране на правителство. Той изрази убеждението си, че кабинет ще има и изрази надеждата, че той ще започне да решава сериозните проблеми, които „обществото не разбира”.

Г-н Влавианос, как определяте изборните резултати?

Мисля, че изборните резултати предоставят възможност за съставяне на кабинет. И смятам, че това добро за страната и за състоянието, в което тя се намира. Това няма нищо общо с реда на избор на партиите, просто смятам, че конкретните резултати ни дават правителство. Страната не може да издържи повече без кабинет. Трябва да се решат особено сериозни проблеми, които според мен обществото не разбира. Това е много показателно за това колко трудно е положението. Надявам се, че този път политиците ще успеят, въпреки че периодът и опитът от 1974 насам сочат обратното. Но политиците ни вече трябва да разберат, че трябва да се справят с нещата по реален начин и да намерят решения за проблемите, и най-сериозния от тях - безработицата, която е достигнала до рекорден процент.

Кои партии ще участват в кабинета според Вас?

Мисля, че ПАСОК ще участва. Ще съумеят да намерят начина, по който да се сработят. Имам усещането, че и Демократичната левица ще подкрепи едно европейско правителство по някакъв начин.

Каква продължителност смятате, че ще има един такъв кабинет?

Не мога да знам. Оставам зад думите на лидера на Нова демокрация Андонис Самарас по време на срещата му с президента Папуляс, че правителството, което ще се състави ще е дългосрочно.

Защо малки реформаторски партии от типа на Драси и Пресъздай Гърция останаха извън парламента?

Защото за пореден път ситуацията и начинът, по който гърците задействаха своите дела бяха в условия на поляризация и раздор. Това е един от основните проблеми, които трябва да бъдат решени. Традиционно гръцкото общество е раздирано на две. От началото на 20-ти век до днес примерите са много. На тези избори за пореден път имаше силна поляризация, този път между Нова демокрация и СИРИЗА, които се превърнаха в представители на двете тенденции: меморандум и анти – меморандум. Така много гласове отидоха в тези две партии за сметка на малките. Тази развръзка беше ясна почти от самото начало.

Това, което впечатлява е как в такива тежки ситуации крайностите стават по-силни. Конкретното явление е също един от въпросите, с които кабинетът трябва да обмисли как ще се справи. Защото крайностите няма да закъснеят да се задействат. Не зная по какъв начин, но трябва да очакваме реакция от тяхна страна.

Как мислите, че ще може да управлява кабинет, в който СИРИЗА няма да участва и това може да породи протести?

Затова казвам да изчакаме и да видим как ще се развият нещата. След като СИРИЗА искат да управляват, това означава, че имат някакъв план. В противен случай не могат да твърдят, че ще спасят страната.

Аз също съм журналист и нямам никаква информация за това какъв може да бъде този план. Но очаквам да видя дали ще го приложат, така че Атина да не гори отново ден през ден, търговските обекти да могат да работят нормално всеки ден, да има работни места за техните служители. И така да продължим напред, защото такава е волята на мнозинството от гърците, които искат страната да остане в европейските структури.

Категории: Политика кабинет Андонис Самарас СИРИЗА опозиция Златна Зора
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus