Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА е първа партия, но Алексис Ципрас не е убедителен за премиер

29 Ноември 2012 / 14:11:25  GRReporter
1548 прочитания

Преднина на радикалната коалициа СИРИЗА показват три нови социологически проучвания.  Според резултатите от анкетата на агенция VPRC основната опозиционна партия води с разлика от 5 на сто в предпочитанията на гласоподавателите. В същото време обаче Андонис Самарас продължава да води в класацията „най-подходящ за премиер”.

Според участниците в анкетата, ако в Гърция се провеждаха избори днес, в парлманета щяха да влязат поне осем партии. Подкрепата за всяка от тях е:

СИРИЗА – 31,5 на сто

Нова демокрация – 26,5 на сто

Златна зора – 12,5 на сто

Гръцка комунистическа партия – 6,5 на сто

Независими гърци – 6,5 на сто

Демократична левица – 5,5 на сто

ПАСОК – 5 на сто

Друга партия – 6 на сто.

16,8 на сто от участниците предпочитат за премиер Андонис Самарас и едва 9,5 на сто – Алексис Ципрас.

Радикално левите водят и според проучване на агенция Marc. 23,2 на сто от участниците в нея са заявили, че биха гласували за СИРИЗА, 21,3 на сто за Нова демокрация, 9,6 на сто за Златна зора, 6 на сто за ПАСОК, 5,5 на сто за Независимите гърци, 4,9 на сто за Демократичната левица, 4,8 на сто за Комунистическата партия и 5,4 на сто за друга партия. 10,5 на сто са отказали да отговорят или не са били сигурни за избора си, а 8,8 на сто са заявили, че ще гласуват с бяла или невалидна бюлетина или, че няма да отидат да гласуват.

В отговор на въпроса „за кого ще гласувате, ако имахме избори днес”, участниците са отговорили:

СИРИЗА – 28,8 на сто

Нова демокрация – 26,4 на сто

Златна зора – 11,8 на сто

ПАСОК – 7,5 на сто

Независими гърци – 6,9 на сто

Демократична левица – 6,1 на сто

Комунистическа партия – 5,9 на сто

Друга партия – 6,6 на сто.

Участниците в анкетата са излъчили като най-популярен политик лидера на Демократичната левица Фотис Кувелис с 52 на сто. Следват Андонис Самарас с 46 на сто и Алексис Ципрас с 39,1 на сто.

Според тях най-подходящ за премиер е настоящият с процент 49,1 на сто. Лидерът на СИРИЗА е бил предпочетен от 32 на сто, а 18,9 на сто са заявили, че нямат мнение по въпроса.

Преднина от 4,5 на сто в полза на СИРИЗА отчита социологическото проучване на агенция Pulse. Според резултатите трите партии, които участват в правителствената коалиция са претърпели спад в обществената подкрепа след гласуването на новите икономически мерки.

За пръв път след изборите през май Нова демокрация има подкрепата на 19 на сто от участниците, ПАСОК – 6 на сто и Демократичната левица – 3,5 на сто. СИРИЗА пък е успяла да увеличи разликата си от „сините”, след като се подкрепя от 23,5 на сто то гласовете. Като най-подходящ за премиер участниците са определили Андонис Самарас с 26 на сто. Алексис Ципрас го следва с 23,5 на сто, 47 на сто са отговорили „никой от двамата”.

Подкрепата за партиите, която е изчислена от отговорите на въпроза „за кого бихте гласували, ако имахме избори днес” е следната:

СИРИЗА – 26 на сто

Нова демокрация – 21,5 на сто

Златна зора – 13,5 на сто

Независими гърци – 7,5 на сто

ПАСОК – 6,5 на сто

Комунистическа партия – 5,5 на сто

Демократична левица – 4 на сто

Друга партия – 2,5 на сто

АНТАРСИЯ – 1,5 на сто

Пресъздай Гърция – 1 на сто

Еколози – 1 на сто

Нерешили за кого ще гласуват – 9,5 на сто.

Според резултатите от проучването 76 на сто от участниците са на мнение, че правителството не е имало способността или готовността да проведе преговори с кредиторите на Гърция, а 19 на сто смятат, че не е съществувала такава възможност.

Повечето от участниците не очакват, че получаването на финансовия транш нито ще спаси страната, нито ще премахне несигурността. 84 на сто мислят, че несигурността и стресът от новите мерки ще продължат да съществуват, докато само 10 на сто са на мнение, че Гърция ще се спаси с помощта на тези средства. 

Категории: Политика социологически проучвания партии обществено мнение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus