Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА внесе парламентарен въпрос за публикувания от Костас Ваксеванис „списък на Лагард”

30 Октомври 2012 / 21:10:20  GRReporter
1033 прочитания

Арестът и съдебният процес срещу журналиста Костас Ваксеванис, който публикува „списъка на Лагард” миналия петък започват да придобиват все по-отчетливо политически нюанс. Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас внесе парламентарен въпрос до премиера Андонис Самарас за списъка, като обвини правителството в опит за заглушаване на свободата на словото.

Лидерът на радикалната левица обвини бившите министри на финансите Георгиос Папаконстантину и Евангелос Венизелос, че в продължение на две години не са направили нищо за разследването на участниците в него. Според него бездействието на правителствените членове е довело „до пагубната за гръцкия народ политика на меморандумите , докато някои останаха незасегнати, защитени от една неприемлива завеса на мълчание и прикритие”.

Алексис Ципрас определи като парадоксален „факта, че няма съдебно гонение срещу политиците, които са държали скрит „списъка на Лагард” и в същото време да има гонение срещу журналиста, който го публикува”.

Самият Костас Ваксеванис похвали чуждестранните медии, че „продължават да поддържат на първо място списанието „Hot Doc” и гоненията. Гръцките продължават да изхвърлят логиката през телевизионните прозорци”.

Днес британският вестник Гардиън публикува негова статия със заглавие „Гърция, която роди Демокрацията днес се управлява от един затворен елит”. В нея той отново критикува позицията на гръцките медии, които според него мълчат за оповестяването на имената от „списъка на Лагард”.

Костас Ваксеванис пише, че през изминалите две години слуховете за големи банкови влогове на гръцки граждани в Швейцария са „отровили” гръцкия политически живот и са създали почва за политически и икономически рекети „в тъмните стаи на корумпираната власт”.

Той твърди, че с неговия арест „властта показа най-лицемерното си лице”, понеже бе заловен за нарушение на закона за защита на личните данни, който той смята, че не е нарушил, след като е публикувал само имена. Костас Ваксеванис пише още, че не е писал за някаква вина на хората от списъка, а „само призив да бъдат разследвани” от органите за финансов контрол.

В същото време обаче пише, че „в Древна Гърция правосъдието е било сляпо. В съвременна Гърция то просто намига на някои. Списъкът на Лагард е разобличителен. Издатели, бизнесмени, корабовладелци, изглежда, че цялата система на властта е изнесла пари в чужбина. И това са данни само от една банка. В същото време в Гърция има хора, които търсят храна в кофите за отпадъци. Това, което беше предположение  в съзнанието на хората стана реалност с публикуването на списъка”.

В отговор на неговите обвинения, че е жертва на политическо гонение в социалните медии се появи писмо, което му е отправил през 2011 тогавашният директор на държавната телевизия ЕРТ, където Костас Ваксеванис продължава да представя своето предаване „Кутията на Пандора”. От него става ясно, че журналистът всъщност е добре внедрен в системата, която обвинява, че го преследва.

„Чудя се за какво „политическо гонение” говорите, от момента в който фирмата ви е спечелила от сътрудничеството си с ЕРТ сумата от 1 174 120 евро за телевизионния сезон 2010 – 2011, а за новия (2011 – 2012) е одобрена сумата 943 164 евро, т.е. 2 117 284 евро за двата телевизионни сезона?”, пише в писмото си Ламбис Тагматархис в отговор на публичните оплаквания на Костас Ваксеванис, че политически кръгове са изискали спирането на неговото предаване.

В заключение той пише: „Г-н Ваксеванис, всеки от нас има своята малка история в журналистиката. Моята не ви дава правото да правите намеци, че съм имал или съм приел какъвто и да е натиск да прекъсна вашето предаване, но не позволява и на мен да ви представя като жертва на интриги и конспирации”.

Категории: Политика СИРИЗА Костас Ваксеванис списък на Лагард ЕРТ продуцентска къща
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus