Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА внесе вот на недоверие срещу кабинета

07 Ноември 2013 / 19:11:47  GRReporter
1031 прочитания

Основната опозиционна партия СИРИЗА внесе вот на недоверие срещу правителството. Поводът бе полицейската акция призори с цел да бъде прекъсната окупацията на сградата на бившите държавни телевизия и радио ЕРТ в Атина.

В едно особено остро и критично изказване за политиката на правителството лидерът на партията Алексис Ципрас заяви: „Нямаме право да приемем това мащабно потъпкване на институциите. Отговорността ни е тежка и историческа. Нека всеки да поема своята част от нея”. 

„Вотът цели да прекъсне хода на страната към икономическа катастрофа и подронването на демокрацията. Задължени сме да попречим, и с подкрепата на народа ще успеем да попречим на този ход и да създадем предпоставките за един по-добър утрешен ден”, допълни Ципрас.

От страна на правителството предложението на СИРИЗА бе прието от министъра на административната реформа Кириакос Мицотакис. Той заяви, че дебатите по вота ще предоставят възможността на управляващото мнозинство да докаже, че е силно и непреклонимо. „През следващите дни всички ще представим как виждаме бъдещето на страната”, каза още министърът.

Ръководството на парламента обяви, че дебатите по внесения вот ще започнат в 12:00 в петък и ще завършат с поименно гласуване в неделя полунощ. Дебатите и гласуването автоматично придобиват характер на вот на доверие към правителството. Големият залог за управляващите е да успеят да вземат на своя страна независимите депутати. Във всички случаи, за да е успешен, вотът трябва да бъде подкрепен от 151 депутати.

В същото време уволнените служители на ЕРТ и техни поддръжници протестират срещу полицейската акция тази сутрин. „Ще останем тук, докато влезем отново вътре”, е основният лозунг на протестиращите, които се готвят да останат там до късно вечерта.

Протестиращите започнаха да се събират в 16:00. Час по-късно бе прекъснато движението и в двете посоки на булевард Месогион. Полицейското присъствие пред сградата продължава да е силно, но липсват полицейски автобуси.

Уволнените служители на ЕРТ вече организираха студио в двора, откъдето се готвят да излъчат новинарска емисия. Репортери на бившата държавна телевизия интервюират хора, които са се събрали в тяхна подкрепа. В момента на булеварда се намират около 2 000 души. Паралелно в Солун се провежда протест пред сградата на ЕРТ3. Протестен митинг има и на централния площад в Патра.

Категории: Политика СИРИЗА вот на недоверие ЕРТ полицейска акция уволнени служители
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus