Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live СИРИЗА води с 3-4 на сто според първите exit polls

25 Май 2014 / 18:05:30  GRReporter
867 прочитания

Разлика от 3 до 4 на сто в полза на опозиционната радикална левица СИРИЗА срещу управляващата Нова демокрация дават първите exit polls в Гърция.

Класацията на партиите, които участваха в европейските избори до момента е следната:

СИРИЗА 26 – 30 на сто

Нова демокрация 23 – 27 на сто

Златна зора 8 – 10 на сто

Коалиция Елия (с основна партия ПАСОК)  7 - 9 на сто

Комунистическа партия на Гърция 5 -7 на сто

То потами 5 – 7 на сто

Независими гърци 3,5 – 5 на сто.

Демократична левица 1,5 – 2,5 на сто

ЛАОС 1,5 – 2,5 на сто

Друга партия 9 – 10,5 на сто.

Телевизия СКАЙ излъчи собствена преценка на резултата от изборите, според която СИРИЗА се очаква да спечели евроизборите в Гърция с процент 26,5 – 29,9 на сто, следвана от Нова демокрация с процент 23 – 26 на сто.

Паралелно с европейските избори в страната се проведе вторият тур на местните избори. Според предварителните резултати борбата между двамата опоненти за длъжността областен управител на Атики ще продължи до окончателното преброяване на бюлетините, тъй като прогнозите както за Янис Сгурос от коалиция Елия и Рена Дуру от СИРИЗА са за 48 – 52 на сто.

Единственият сигурен победител за момента се очертава досегашният кмет на Солун и независим кандидат за втори мандат Янис Бутарис, за когото първите exit polls предвиждат процент от 58 до 66 на сто, докато за опонента му Ставрос Калафатис от Нова демокрация прогнозата е от 42 до 44 на сто.

Според първите преценки избирателната активност в Гърция е около или малко над 50 на сто. В изявление пред медиите министърът на вътрешните работи Янис Михелакис посочи, че първите официални резултати ще бъдат обявени в 22:00 часа.

Докато цяла Гърция следи резултатите от местните и евроизборите група младежи превърнаха централния атински площад Синтагма в голяма пенеста вана. Предполага се, че те са постигнали този впечатляващ резултат, като наляли шампоан и някакъв течен препарат за пране във фонтана на площада.

Неясно остава и посланието на ентусиастите. Никой не знае дали то представлява триумф за очакваната победа на СИРИЗА или предупреждение, че предстои пречистване на политическата система. Единственото сигурно нещо е, че пяната е изпълнила целия площад, на който впрочем се намира предизборния център на бившия кмет на Атина и претендент за втори мандат Георгиос Каминис.

Не е изключено именно той да е получателят на посланието, като се има предвид критиката, на която беше подложен относно занемарения вид на гръцката столица, особено в края на неговия предишен мандат.

Категории: Политика евроизбори Гърция exit polls Синтагма пяна
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus