Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сакове с експлозивен материал сочат активизиране на въоръжена група

06 Март 2013 / 11:03:59  GRReporter
864 прочитания

Сакове с малко количество взривен материал, но без материали и механизъм, който да предизвика експлозия откриха специални части на гръцката полиция.

В началото на седмицата едно анонимно обаждане в централен гръцки вестник заби аларма в гръцката полиция. В 09:30 сутринта непознат глас информирал централата на вестника, че в 11:00 се очакват взривове на четири отдалечени един от друг обекта в Атина:

- в данъчното управление в квартал Психико

- в автомобилно представителство на булевард Месогион

- в двора на държавната телевизия ЕРТ, също на булевард Месогион

- в офисите на компания за телекомуникации на булевард Маратонос.

Веднага след обаждането на обектите пристигнаха полицейски отряди, които евакуираха сградите. След изтичането на определения за избухването на експлозивите час специални части проведоха разследване в помещенията. Тогава бяха открити четирите сака, които бяха изпратени в криминалните лаборатории за изследване.

Властите разследват автомобила, който е бил използван при поставянето на саковете с експлозив. Става дума за открадната преди известно време кола, която нападателите паркирали на булевард Месогион пред сградата на държавната телевизия, а сакът с взривния материал бил поставен в багажника.

В един от саковете е бил намерен динамит и други предмети. В останалите три е било установено наличието на много малко количество – остатъци от екзплозивен материал. От полицията смятат, че това е пробна акция на въоръжена група, която се опитва да засили своята дейност.

Високопоставени полицейски офицери твърдят, че този е първият случай в историята на “партизанските групи”, които действат в градски условия, когато поставят само малко количество взривен материал. “Кражбата на автомобила сочи, че групата има някакви оперативни способности”, посочват те според публикация във вестик То вима.

Те не изключват вероятността нападателите да са разнесли саковете на различните обекти именно с конкретния автомобил преди да го оставят пред ЕРТ с последния сак в багажника. В същото време казват, че двама или трима от участниците може да са използвали и мотоциклети. Под въпрос остава дали нападателите ще изпратят манифест, с който да поемат отговорността за тази акция.

В същото време от полицията все още нямат данни във връзка със заредения гранатомет, който бе открит в канал за напояване в региона на Аспропиргос в края на февруари. Подобно оръжие бе намерено в контейнер за отпадъци в атинския квартал Колонаки преди година. Тогава от полицията бяха съобщили, че гранатометът може да бъде използван само веднъж, следователно откритият е бил напълно безвреден.  

Категории: Криминална хроника сакове с експлозивен материал въоръжена група гранатомет
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus