Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сблъсъци в Атина, Солун, Патра и Йоанина

07 Декември 2009 / 06:12:43  GRReporter
1174 прочитания

Тежка нощ преживяха жителите на централната част на Атина, тъй като сблъсъците межди полицията и анархистите продължиха до късно. Още в самото начало демонстрацията в памет на убития преди година Александрос Григоропулос започна с насилие. Анархисти се покатериха на покрива на старата сграда на Атинския университет, свалиха гръцкото знаме и на негово място сложиха свой плакат. При опит на ректора на университета Христос Киттас да ги възпре, те го ударили по главата и преподавателят бил откаран в болница с лек сърдечен инфаркт. В момента той е настанен в интензивното отделение.
    До ранните часове на сутринта продължи напрежението между полицията и анархистите, които са окупирали сградата на атинската Политехника, на Юридическия факултет и ректората на университета. В Атина са задържани 177 демонстранти, ранени са 16 полицаи и четирима случайни минувачи. Анархистите прехвърлиха яростта си и на Олимпийския стадион в Атина, където се играеше футболният мач между Панатинайкос и Атромитос. Съдията бе принуден да прекъсне срещата, докато полицията се справи с вандалите. В 21,00 часа на мястото, където бе застрелян 15-годишният Алексис се проведе ново мирно бдение, което завърши без сблъсъци.
    В Солун демонстрантите започнаха да замерят с камъни полицаите, а по-късно започнаха да хвърлят коктейли Молотов по органите на реда, но и въвъ витрините на съседните магазини. Полицията отвърна със сълзотворен газ и арестува 14 души. И в Патра не мина без проблеми. На края на шествието, с което бе отбелязана годишнината от смъртта на Алексис Григоропулос анархисти разбиха прозорците на офис на гръцките пощи, а също и на околните магазини. И там имаше задържани. В Йоанина анархистите разбиха банкови офиси и подпалиха кофи за боклук. Полицията арестува над 20 души.

Категории: Алексис Григоропулос годишнина сблъсъциОбщество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus