Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съдебно разследване за безстопанственост на олимпийските обекти

06 Октомври 2014 / 17:10:22  GRReporter
920 прочитания

Атинската прокуратура започна криминално гонение срещу отговорниците за поддръжката и оползотворяването на обектите, които бяха използвани за  провеждането на олимпийските игри в Атина през 2004.

Обвиненията за несъвестно изпълнение на служебните задължения в степен углавно престъпление бяха повдигнати вследствие на продължилото с месеци разследване на съдебните власти. Обвиняем е бившият управител на компанията „Олимпийски имоти АД” Константинос Маталас. По-късно тя се сля с друга държавна компания.

В същото време прокуратурата внесе в парламента искане за премахване на депутатския имунитет на Дионисис Стаменитис от Нова демокрация, който е наследил Маталас на директорското място на компанията. Съдебните власти възнамеряват да повдигнат същите обвинения и срещу него.

Разследването за безстопанствеността на олимпийските обекти започна след публикации в пресата, които показваха, че не се полагат никакви грижи за тяхната поддръжка и не са били използвани след провеждането на игрите. Заслужава да се отбележи, че за изграждането на обектите бяха похарчени над 10 милиарда евро.

Според прокурорите, които проведоха разследването, събраните данни са показали, че двамата бивши директори на компанията носят криминална отговорност за безстопанствеността на обектите.

Компанията, която управляваха бе поела отговорността за поддръжката и оползотворяването на всички статични и подвижни олимпийски обекти с изключение на Олимпийския стадион в Атина.

Досъдебната преписка относно Константинос Маталас бе възложена на следовател. 

Категории: Криминална хроника олимпийски обекти Олимпийски игри Атина 2004 криминално гонение съдебно разследване Олимпийски имоти АД
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus