Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съдебно решение за 3 милиарда евро

30 Юни 2013 / 16:06:42  GRReporter
1591 прочитания

Бизнесменът Янис Раптопулос, собственик на фирмата Express Service, беше оправдан след многогодишна съдебна сага по обвиненията на Министерството на финансите за задължения към държавата. Разследване на електронното издание zougla.gr  показва какво се крие зад всичко това. Това е първото подобно съдебно решение. Противници на бизнесмена по времена делото са не само държавните власти, големите осигурителни компании, но и медийни групировки, които играят ролята на обществен обвинител по нареждане на своите шефове.

Съдът в Атина реши, че Националната осигурителна компания – една на практика държавна компания- е извършила 732 797 случая на незаконна конкуренция  в периода от 18 май 2009 до 31 август 2010, и присъди и обезщетение в размер на 3 милиарда евро в полза на Express Service.

Въпросите, които възникват са:
- защо толкова години, въпреки непрекъснатите протести на Express Service,  различните ръководства на осигурителната компания са продължили незаконната си практика?
- каква е отговорността на тези ръководства за катастрофалния спад на акциите на компанията?
- Кой и главно как ще плати днес тази огромна сума?

-кои да членовете на управителните съвети, които са пренебрегвали оплаквания на бизнесмена
- какъв „покрив” са имали, за да могат да извършват тези нарушения?
- ако те са били собственици, а не на заплата, така ли щяха да постъпват?

След дългата съдебна борба Express Service получи справедливост, след като първоначално собственикът й беше подложен на всякакъв вид преследване от страна на държавата, по вина на осигурителната компания.

Хроника на преследването или „success story” на един гръцки бизнесмен

Преди десетилетия млад солунчанин решава да създаде фирма за пътна помощ, която да се различава със своите качествени услуги. Без банкови заеми, без държавна помощ или подкрепата на хора от властта успява за няколко години да я превърне в най-голямата в Европа в този бранш, и да получи много международни награди за качеството. Когато фирмата излиза на първо място на пазара, държавата по нареждане на конкурентите й, в голямата си част държавни фирми, които искат да получат по-голямо парче от баницата на пътната помощ, започва да създава купища проблеми на фирмата, които причинява огромни финансови вреди. Показателен е случаят, когато държавата задължава EXPRESS SERVICE, абсолютно незаконно да се превърне в осигурителна компания или да се регистрира по ДДС- също незаконно, тъй като законът предвижда точно обратното.

Само за да бъде доказано от Върховния административен съд, че фирмата незаконно е задължена да се превърне в осигурителна компания, минава едно десетилетие.Докато се произнесе и ЕС, че фирмата незаконно е задължена да се регистрира по ДДС, минават много години, без и до днес да са върнати на компанията десетки милиони евро, платени заради незаконните решения, противоречащи на законите на Европейския съюз.

Въпреки това, EXPRESS SERVICE продължава да се развива. Повече от 100 станции за пътна помощ, хиляди автомобили и повече от 1500 души служители, на разположение по 24 часа, обслужват шофьорите. Това обаче дразни старите й конкуренти, а и новите такива, главно осигурителни фирми. Повечето от тях решават да използват незаконни средства, удари под кръста, нелоялна конкуренция, за да изтласкат фирмата.

Те започват да твърдят, че разполагат с пътна помощ, при положение, че нямат дори един пункт за пътна помощ, нито един автомобил или монтьор. С нулев функционален разход незаконно се опитват да конкурират EXPRESS SERVICΕ, която заради всичките си инвестиции, има много висок функционален разход. Човек може да се запита как са обслужвали клиентите си, които са откраднали от EXPRESS SERVICΕ. Лесно- обаждат се на някой в провинцията, който има камион за превоз на месо или зеленчуци, и му възлагат да превози развалената кола на клиента.

Междувременно дълговете на EXPRESS SERVICΕ се увеличават. Собственикът решава да се обърне към правосъдието. Десет години съдилищата издават решения, че тактиката на осигурителните компании е незаконна, че мамят клиентите си, че нямат персонал и автомобили за обслужване. Забранява им се да рекламират и предлагат такива услуги. Стотиците съдебни решения заплашват, че всяко нарушение ще им се налага глоба от 2000 евро. Основен двигател на тази незаконна конкуренция е държавната Национална осигурителна компания. Нарушавайки закона, се сдобива със стотици хиляди клиенти за сметка на EXPRESS SERVICΕ, увеличавайки по тази начин дълговете на фирмата.  Собственикът е преследван съдебно заради дълговете на фирмата. Раптопулос въпреки патовата ситуация вярва в правосъдието запазва структурата на фирмата си и всичките си 1505 служители. Той се обръща към съда и искане да бъде осъдена осигурителната компания за незаконната конкуренция за сметка на EXPRESS SERVICΕ.

„Папагалите”

По време на тази съдебна битка определени издатели се обяви още в началото в подкрепа на осигурителната компания и срещу Раптопулос. Това е главно вестник „Прото тема”, който с непрекъснатите си публикации свързва бизнесмена с бившия министър на финансите Георгиос Папаконстантинос. За целта са използвани полуистини, слухове, както и известната връзка на Раптопулос с журналиста Макис Триандафилопулос. От страниците на вестника Раптопулос е обвинен, че дължи 8 милиона евро и че 20 години не е плащал осигуровки. Сумата варира според случая.

Категории: Express Service Янис Раптопулос съдебно решение нелоялна конкуренция Национална осигурителна компания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus